Σταθάκης: Mε βάση τις διεθνείς πρακτικές η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό News247.

Σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την εξαγορά της εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ,  ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η απόφαση ελήφθη με βάση τις διεθνείς πρακτικές και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ. «Την αποτίμηση της εταιρείας έκαναν δύο εξωτερικοί αξιολογητές, παγκοσμίου εμβέλειας, οι οποίοι διαμόρφωσαν το τίμημα εξαγοράς. Η τελευταία χρονιά της εταιρείας ήταν, πράγματι, ζημιογόνα. Όμως, άλλες πέντε χρονιές ήταν κερδοφόρες, ενώ και φέτος θα είναι κερδοφόρα. Άρα, η εικόνα που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι μάλλον παραπλανητική». Χαρακτήρισε δε, ως λογική ανακολουθία την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να συνδέσει το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Πρώτον, η διερεύνηση για την εξαγορά της εταιρείας προηγήθηκε έναν χρόνο πριν και δεύτερον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων έχει ευρεία δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και σε πληθώρα άλλων βαλκανικών χωρών».

Για τα χρέη της ΔΕΗ, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «η ΔΕΗ έχει πιέσεις, αλλά δεν είναι ζημιογόνα», ενώ αναφερόμενος στο τέλος προμηθευτή, που αφορά στην πληρωμή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σημείωσε ότι θα μηδενιστεί.

«Υπενθυμίζω ότι, ως κυβέρνηση, παραλάβαμε έναν ελλειμματικό λογαριασμό ΑΠΕ κατά 1 δισ ευρώ, ο οποίος έπρεπε να εξισορροπηθεί. Επιλέχθηκε η λύση του τέλους προμηθευτή και του σταδιακού μηδενίσματος του ελλείμματος. Η τελευταία συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι όλο το όφελος από την εξισορρόπηση του μηχανισμού πηγαίνει στην απομείωση του τέλους προμηθευτή. Φέτος, το τέλος θα μειωθεί κατά 205 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. ευρώ και του χρόνου θα μηδενιστεί. Άρα, ήταν μια επιλογή της κυβέρνησης, κατά τη γνώμη μου, δικαιολογημένη και σωστή η οποία δικαιώνεται με το πέρας του χρόνου».

 

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More