Σταθάκης: Στόχος το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να γίνεται από ΑΠΕ, έως το 2030

«Στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα είναι η διασύνδεση όσο το δυνατόν περισσότερων νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε νησιά τα οποία δεν θα διασυνδεθούν, ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο «Έξυπνα Νησιά και τις Έξυπνες Μικρές Πόλεις».

Ο υπουργός, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής για τη διασύνδεση της νησιωτικής χώρας, ανέφερε ότι «τα περισσότερα νησιά εξακολουθούν να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες καίγοντας πετρέλαιο το οποίο επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον και δεν αναφέρομαι μόνο στα μικρά νησιά, αλλά και στα μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη. Έχουν υψηλότερο κόστος, το οποίο επιβαρύνει μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ το σύνολο των καταναλωτών της χώρας. Η δαπάνη αυτή ανέρχεται περί τα 700- 800 εκατ. ετησίως».

Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, τα έργα των διασυνδέσεων έχουν σήμερα δρομολογηθεί, μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης. Συγκεκριμένα, είπε ότι «η πρώτη φάση για τη διασύνδεση των Κυκλάδων βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, καθώς και η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Παράλληλα, για τα μικρότερα νησιά, τα οποία δεν θα διασυνδεθούν, ανοίγει ο δρόμος ώστε να αλλάξουμε το ενεργειακό τους μείγμα και να δημιουργήσουμε συνθήκες ενεργειακής αυτονομίας», υπογράμμισε ο Υπουργός, αναφέροντας ως παράδειγμα τα καινοτόμα έργα στην Τήλο, την Ικαρία και τον Άη Στράτη.

Οι πρακτικές Εξοικονόμησης ενέργειας θα συνδυαστούν με μεγάλες τομές στις υφιστάμενες υποδομές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ήδη έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από τον ΑΔΜΗΕ μέσα από τρία στρατηγικά έργα:

  • τους έξυπνους μετρητές τόσο για παραγωγούς όσο και για καταναλωτές
  • τα έξυπνα Κέντρα Ελέγχου σε κάθε νησί
  • την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την προώθηση νέων εφαρμογών στην ηλεκτρική αγορά

Μιλώντας σήμερα στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Climatherm Energy 2018», ο υπουργός Ενέργειας, επεσήμανε ότι η μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος. Το μερίδιό των ΑΠΕ αυξάνεται σταθερά και στόχος είναι από το 29% σήμερα, να καλύπτει περίπου το 50%  μέχρι το 2030.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More