Σταθάκης: Κλείνει οριστικά ένας κύκλος στα ενεργειακά

Στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή της Βουλής την Τρίτη.

Ο κ. Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά του μεριδίου της Shell από την ΔΕΠΑ.

«Σήμερα οριστικοποιήσαμε, πλέον, τη συμφωνία με τους θεσμούς. Συνεπώς, το ένα κομμάτι, η «ΔΕΠΑ Υποδομών» (όλες οι διεθνείς συμμετοχές της ΔΕΠΑ), θα αποσχιστεί από την εταιρία και θα παραμείνει με 65% υπό κρατικό έλεγχο.

Το εμπορικό κομμάτι που περιλαμβάνει, ουσιαστικά, την αγορά της Αθήνας και οι διεθνείς συμβάσεις χονδρικής πώλησης, τα τέσσερα διακρατικά συμβόλαια, θα περάσουν στην «ΔΕΠΑ Εμπορίου», όπου το δημόσιο θα κρατήσει το 15%, παραχωρώντας το 50,1%», σημείωσε.

Αναφορικά με τις προτεινόμενες τροπολογίες και συγκεκριμένα την 1620/250, ανέφερε ότι «με την προτεινόμενη διάταξη εισάγεται η υποχρέωση των προμηθευτών με υψηλό μερίδιο αγοράς να διενεργούν υποχρεωτικές δημοπρασίες ποσοτήτων φυσικού αερίου, που θα καθορίζονται με βάση την αρχή της αναλογικότητας από τη ΡΑΕ σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μέχρι το 2020, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου έναντι πιθανών στρεβλώσεων και συμπεριφορών ενάντια στην ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού. Αυτό θα γίνεται για εύλογο χρονικό διάστημα και, δη, κατά το κρίσιμο στάδιο που έπεται της πλήρης απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Να υπενθυμίσω ότι αναφερόμαστε στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Για όσο διάστημα η ΔΕΠΑ έχει πάνω από το 60% στη χονδρική (έχει γύρω στο 80%), καλείται το υπερβάλλον ποσοστό του 60% να το προσφέρει σε δημοπρασία στους ανταγωνιστές της. Αυτή, ουσιαστικά, την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η σημερινή τροπολογία τη θεσμοθετεί».

Προς κατάργηση οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι «η μακρά συζήτηση των νερών έκλεισε οριστικά. Τα νερά έμειναν στη ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, το σύστημα των ΝΟΜΕ, το οποίο προτάθηκε από την πλευρά μας, ως αντικατάσταση της «μικρής ΔΕΗ», με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, προβλέπεται πως θα ολοκληρωθεί η αποκλιμάκωσή τους.

Αυτό που, δηλαδή, λέει σήμερα το πολυνομοσχέδιο, είναι ότι καθώς προχωράμε στην πώληση των λιγνιτικών εργοστασίων και άρα, περιορίζουμε το μερίδιο της ΔΕΗ, μειώνονται οι ποσότητες που εντάσσονται στο σύστημα ΝΟΜΕ.

Αυτό γίνεται, καταρχήν με μείωση 50% των επιπλέον ποσοτήτων, αυτών που προβλέπονται σε περίπτωση απόκλισης, στη συνέχεια με την υπογραφή της συμφωνίας, οι επιπλέον ποσότητες θα καταργηθούν πλήρως.

Με την ολοκλήρωση, δε, της μεταβίβασης των λιγνιτικών μονάδων θα μειωθεί το 2019 η δημοπρατούμενη ποσότητα, από το 22% στο 13% και με τη δημιουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας και την προθεσμιακή αγορά, οι διαδικασίες των ΝΟΜΕ θα καταργηθούν εντελώς.

Άρα, ουσιαστικά, η μία ενότητα αφορά την αποκλιμάκωση και την κατάργηση μέσα στο 2019 των ΝΟΜΕ, που αποτέλεσαν και την πολιτική μας στο θέμα της ΔΕΗ».

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More