Σταθάκης: Δεν πουλάμε τις καλές λιγνιτικές μονάδες

Το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων ολοκληρώνει την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων που προσπάθησε να κάνει η  Νέα Δημοκρατία στον τομέα της ενέργειας είπε ο Γιώργος Σταθάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου  κινούνται αυστηρά στις αποφάσεις  του Ευρωπαϊκού  δικαστηρίου για τις λιγνιτικές μονάδες και απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ότι άλλα έλεγαν προεκλογικά κι άλλα κάνουν μετεκλογικά πρόσθεσε ότι το τρίτο μνημόνιο  το επικύρωσε  ο λαός με εκλογές τον Σεπτεμβρίου του 2015.

«Η κυβέρνηση μας εξελέγη, στη συνέχεια έκανε μία συμφωνία, αυτή η συμφωνία ετέθη  στην κρίση του ελληνικού λαού και αυτή τη συμφωνία εφαρμόσουμε από το Σεπτέμβριο του 15. Ακυρώσαμε τις τρεις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που έκανε η Νέα Δημοκρατία στον ενεργειακό τομέα.  Στον ΑΔΜΗ βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής με υψηλό τίμημα και το 51% έμεινε στο Δημόσιο. Ακυρώσαμε την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Σήμερα είναι η τρίτη ακύρωση για την μικρή Δ.Ε.Η. Είναι μία ακόμα πετυχημένη, η τρίτη κατά σειρά ακύρωση που κάναμε στις περίφημες  ιδιωτικοποιήσεις  της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα ζητήσουμε συγνώμη στον κ. Σαμαρά. Ο λαός ξέρει, αυτός μας εμπιστεύτηκε και την πρώτη και την δεύτερη και την τρίτη φορά. Μην ανησυχείτε για το λαό κύριοι της ΝΔ , με τον λαό έχουμε ανοιχτή σχέση  και μπορούμε να υπερασπιστούμε με καθαρό λόγο το έργο μας».

Ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος σε άρθρα του νομοσχεδίου τόνισε πως προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα και πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις νέες μονάδες θα είναι μόνιμοι.

«Οι συλλογικές συμβάσεις μεταφέρονται αυτούσιες στις νέες μονάδες, δεν υπάρχει η παραμικρή παρερμηνεία επ’αυτού. Δεν μεταφέρεται αυτούσιος ο εσωτερικός κανονισμός της Δ.Ε.Η. στις νέες μονάδες γιατί δεν γίνεται να μεταφερθεί  ο εσωτερικός κανονισμός που καλύπτει το σύνολο της Δ.Ε.Η. Και στον ΑΔΜΗΕ  κάναμε το ίδιο. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι πλήρως κατοχυρωμένα. Η ολοκλήρωση της υπογραφής συλλογικής σύμβασης πρέπει να γίνει τώρα και αυτό πρέπει να είναι κατανοητό σε όλες τις πλευρές.
Δουλεύουμε προς την κατεύθυνση να μην υπάρχουν πολλά διαφορετικά καθεστώτα εργασίας. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε έχει ενστάσεις για το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων να φέρουμε και βελτιώσεις  αν και το νομοσχέδιο τα διασφαλίζει πλήρως
Η συντριπτική πλειοψηφία στις νέες μονάδες είναι μόνιμοι εργαζόμενοι».

Ο  κ.Σταθάκης αναφέρθηκε  και στα χρέη που έχει η ΔΕΗ κάνοντας ανάλυση και επισημαίνοντας πως τα περισσότερα από αυτά αφορούν εταιρείες και επιχειρήσεις, που έκλεισαν  στη διάρκεια της κρίσης, ή στρατηγικούς κακοπληρωτές.
«Τα 700 εκατομμύρια είναι από εταιρείες, δραστηριότητες και επιχειρήσεις που έκλεισαν στη διάρκεια των μνημονίων άρα το 1/3  των χρεών έχουν αυτή τη δομή. Επίσης υπάρχουν πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, έγινε μεγάλη προσπάθεια να μπει σε μία τάξη το όλο θέμα. Το τρίτο είναι όλο το κοινωνικό κομμάτι μαζί με τα νοικοκυριά για τα οποία έχει φτιαχτεί το σύστημα ρυθμίσεων προκειμένου να διευκολύνει την αντικειμενική τους δυσκολία στην πληρωμή.  Η ιδέα ότι αυξήθηκαν τα χρέη εξαιτίας του κινήματος «δεν πληρώνω» και όχι της κρίσης και των στρατηγικών κακοπληρωτών απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

Όσον αφορά το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων από τη Δ.Ε.Η. ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται αυστηρά στο πλαίσιο της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις λιγνιτικές μονάδες. «Το παρόν νομοσχέδιο κινείται αυστηρά στα πλαίσια της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, δεν άνοιξε κανένα άλλο θέμα διαπραγμάτευσης. Δεν πουλάμε καμιά υδροηλεκτρική μονάδα, που αυτές είναι οι καλύτερες μονάδες και αποτελούν τη βάση της κερδοφορίας της Δ.Ε.Η. Δεύτερον δεν πωλούνται οι μονάδες φυσικού αερίου, με εξέχουσα την Μεγαλόπολη που είναι επίσης αποδοτική μονάδα. Πωλούνται μόνο δύο λιγνιτικές μονάδες. Μένει στη ΔΕΗ ο Άγιος Δημήτριος όπου αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα όλων των μονάδων μετά την περιβαλλοντική αναβάθμιση και η Πτολεμαΐδα, η οποία μετά την ολοκλήρωση  της σε δυο χρόνια  θα αποτελεί την καλύτερη λιγνιτική μονάδα απ’ όλες. Μέχρι το 2030 η ΔΕΗ διατηρεί μια ισονομία για να μην πω πλεονέκτημα στις μονάδες του λιγνίτη».

Όσον αφορά τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη και Ιωάννη Θεοφύλακτο που εκλέγονται στην Κοζάνη οι αντιδράσεις τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτες  με τον κ. Δημητριάδη να λέει ότι αποτράπηκαν τρεις ιδιωτικοποιήσεις και τον κ. Θεοφύλακτο να θεωρεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως περιορισμένο κακό.

Θεοφύλακτος βουλευτής Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)
«Η μεταρρύθμιση που κάνουμε στη ΔΕΗ είναι αντίθετη  με όσα λέγαμε προεκλογικά όμως μεσολάβησε η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις λιγνιτικές μονάδες. Δεν το κάνουμε από μόνοι μας ,αυτό το περιορισμένο κακό. Επί Νέας Δημοκρατίας ήταν πολύ πιο απλωμένο και πολύ περισσότερο σε βάρος της ΔΕΗ».

Δημητριάδης βουλευτής Κοζάνη (ΣΥΡΙΖΑ)
Αποτρέψαμε τρεις ιδιωτικοποίησης της Δ.Ε.Η. του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ. «Στην κριτική που γίνεται για τη ΔΕΗ έχουμε την απόλυτη ικανοποίηση ότι την στηρίξαμε και την διασώσαμε από τα ληστρικά χέρια των προηγούμενων. Διασφαλίζουμε τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και τα δικαιώματα στις συγκεκριμένες περιοχές».

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More