LOADING

Type to search

Featured NEWS RENEWABLES

Σουηδοί και Δανοί για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Avatar
Share

H σουηδική Hecixon και η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners (COP) προβαλλουν ως οι οι πρώτες ενδιαφερόμενες γτια την αναδυόμενη εγχώρια αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα μας στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου, το οποίο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την ΕΔΕΥΕΠ.

Η Hexicon, με έδρα τη Στοκχόλμη και παρουσία σε πάνω από είκοσι χώρες, δραστηριοποιείται στον κλάδο από το 2009, οπότε και ιδρύθηκε. Η εταιρία βλέπει, όπως αναφέρει, μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα, γι’ αυτό και ίδρυσε πριν από ένα χρόνο την ελληνική θυγατρική της, τη Hexicon Power. Τα σχέδια της εταιρίας θα παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση στη Σουηδική πρεσβεία.

Παράλληλα, η COP θα εγκαινιάσει τα νέα εταιρικά γραφεία της στην Αθήνα, την ερχόμενη Πέμπτη. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2015, με έδρα την Κοπεγχάγη και δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο. Η COP συνεργάζεται με την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), με την οποία συμπράττει η Mytilineos, για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών στη χώρα μας. Η CIP έχει υπό διαχείριση περί τα 15 δισ. ευρώ κεφάλαια και θεωρείται το μεγαλύτερο ειδικό ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Κύριος προγραμματιστής για όλα τα έργα που θα γίνουν από το σχήμα CIP-Mytilineos είναι η COP.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day, ενδιαφέρον από ξένες εταιρειες προκύπτει και μέσω από συνεργατικά σχήματα με εγχώριους παίκτες:
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει κλεισμένη συμφωνία με την Ocean Winds (σύμπραξη EDR Renewables και Engie), η Helleniq Energy με την RWE, η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Co. (Masdar), η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με την Parkwind, ενώ η ΕΝΤΕΚΑ συνεργάζεται ήδη με την Quantum Energy Partners για χερσαία αιολικά, χωρίς να αποκλείεται η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και στα θαλάσσια. Εταίρους αναζητούν, επίσης, η ΔΕΗ, αλλά και ο όμιλος Κοπελούζου.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιλαμβάνει την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW ως το 2030. Ανάλογος είναι και ο ηλεκτρικός χώρος που θεσμοθετείται να δεσμεύσει ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να είναι έτοιμα «να μπουν στην πρίζα» τα έργα που θα κατασκευαστούν ως τότε.

Όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου την προηγούμενη Παρασκευή σε ενεργειακό συνέδριο, το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ στάλθηκε την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες για την τελική έγκριση του και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τα δύο πρώτα πιλοτικά έργα που προβλέπεται να αναπτυχθούν εκτός διαγωνισμών στην περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης είναι αυτά του ομίλου Κοπελούζου, που έχει εξασφαλίσει άδεια από το 2012 για πάρκο 216 MW και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για 485 MW. Μάλιστα, οι δύο όμιλοι φέρονται να εξετάζουν την από κοινού συνεργασία για τις απαιτούμενες ερευνητικές μελέτες.

Δύο μικρά πιλοτικά έργα ισχύος ως 40 MW το κάθε ένα ενδιαφέρεται να προωθήσει και το ΥΠΕΝ, σε μια προσπάθεια να αποτελέσουν «οδηγό» για την ανάπτυξη της αναγκαίας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και για να κάμψουν τις όποιες αντιδράσεις προκύψουν για τα υπεράκτια αιολικά. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η περιοχή στην οποία προορίζονται, ενώ αναζητούνται τα κρίσιμα κονδύλια από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών.

Τα 2 GW υπεράκτιων αιολικών του ΕΣΕΚ ως το 2030 προβλέπεται να προέλθουν από τη «δεξαμενή» των μεσοπρόθεσμων έργων του εθνικού σχεδίου σε 10 περιοχές, συνολικής ισχύος 4,9 GW. Οι περιοχές αυτές τοποθετούνται, στα Διαπόντια νησιά, στη Γυάρο, τη Δονούσα, τον Πατραϊκό Κόλπο, στη Ρόδο, τη Χίο, τους Αγίους Αποστόλους της Εύβοιας και τρία σημεία στην Κρήτη, τα δύο κοντά στον υποσταθμό της Δαμάστας και το ένα στον Αθερινόλακκο.

Περιλαμβάνονται, επίσης, έργα για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, συνολικής ισχύος 6,9 MW και σε νέες περιοχές, όπως, η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κάσος, τα Αντικύθηρα και ο Άγιος Ευστράτιος.

Tags:

You Might also Like