Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Άγκυρα, για τα ενεργειακά, ο Ακιντζί

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Άγκυρα βρίσκεται στο θέμα της ενέργειας ο Μουσταφά Ακιντζί. Κινούμενος στους ρυθμούς της έντασης που επιχειρεί η Τουρκία με τις προκλητικές ενέργειές της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κατοχικός ηγέτης ανέβασε τους τόνους και σε πολιτικό επίπεδο, επιχειρώντας να βάλει περαιτέρω πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται πλέον ενώπιον και του νέου πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στα κατεχόμενα, με την τουρκική κυβέρνηση να αυξάνει ακόμη περισσότερο την επιρροή της και ο κλοιός γύρω από τον ίδιο να γίνεται πιο ασφυκτικός. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος για πολλούς, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, έχει μπει στο περιθώριο από πλευράς Άγκυρας, δηλώνει το «παρών» του, κινούμενος μέσα στο πλαίσιο των τουρκικών επιδιώξεων, στοχεύοντας τη διασύνδεση των ενεργειακών με το Κυπριακό. Στόχος του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων η σύσταση κοινής επιτροπής για να συζητηθούν τα θέματα που σχετίζονται με το ζήτημα της ενέργειας. Ζητούμενο από την προσπάθεια αυτή, να συνδεθούν τα ενεργειακά με τη λύση του Κυπριακού, γεγονός που θα εγκλωβίσει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ορέξεις της Τουρκίας.
«Εισηγηθήκαμε σε διάφορες περιπτώσεις την ανάγκη για συνεργασία στο θέμα της ενέργειας και τη σύσταση κοινής επιτροπής. Δυστυχώς αυτοί (οι Ελληνοκύπριοι) αρνήθηκαν την προσφορά μας και προχώρησαν με τις μονομερείς τους ενέργειες».
Αφού υποστήριξε πως είναι λόγω των ενεργειών των Ελληνοκυπρίων που προχώρησαν στις δικές τους ενέργειες και αποφάσεις, ο Μουσταφά Ακιντζί διαμήνυσε πως «η τουρκική πλευρά είναι ακόμα έτοιμη για να συνεργαστεί στο θέμα των υδρογονανθράκων εάν η ελληνοκυπριακή επιδείξει την ελάχιστη διάθεση για να το πράξει».
Ταυτόχρονα παρείχε, επίσης, κάλυψη στην Τουρκία και τα εμπόδια που δημιουργεί, με τις ενέργειές της, στην επανέναρξη των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι το αδιέξοδο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν οφείλεται στις τελευταίες εξελίξεις, που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οφείλεται, όπως είπε, στην άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς να αναγνωρίσει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και την αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

 

Πηγή: philenews.com

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More