Σε εξέλιξη η επιδότηση για την αντικατάσταση θέρμανσης με φυσικό αέριο

Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα επιδότησης για τη  μετατροπή της αυτόνομης ή της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες. Το συνολικό πρόγραμμα θα φθάσει τα 4,7 εκατ. ευρώ και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Μαΐου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) και οι δικαιούχοι επιδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ με 4.500 ευρώ για την αντικατάσταση αυτόνομης θέρμανσης σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες και έως 22.000 ευρώ για την κεντρική θέρμανση σε πολυκατοικίες. Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι είναι ιδιοκτήτες και λαμβάνουν κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Όσον αφορά τα ακίνητα που μπορούν να λάβουν επιδότηση, αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε περιοχή που ανήκει σε χαμηλή τιμή ζώνης και όπως είναι οι περιοχές της Νίκαιας, του Ασπόπυργου, του Ρέντη ή το Ίλιον, το Κερατσίνι και τα Λιόσια.

Η επιχορήγηση καλύπτει τις δαπάνες για προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμής φυσικού αερίου, συστήματος απαγωγής καυσαερίων, υλικών / εξαρτημάτων / αυτοματισμών εγκατάστασης και σύνδεσης, τις εργασίες και τα υλικά υδραυλικής σύνδεσης, την μελέτη, επίβλεψη, καθώς και την επιθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου.

Οι χρήσεις και τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου

Όλες οι βασικές ανάγκες μιας οικίας μπορούν να καλυφθούν με την χρήση φυσικού αερίου και να εξοικονομηθεί ενέργεια:

Θέρμανση

Η χρήση φυσικού αερίου στην οικιακή θέρμανση (με λέβητες συμπύκνωσης κλπ) μειώνει τα έξοδα θέρμανσης κατά 40% και οι αποδόσεις φτάνουν το 110%. Η εφαρμογή φυσικού αερίου αποτελεί πλέον μονόδρομο στην επιλογή της θέρμανσης για το σπίτι, έναντι των υπόλοιπων ρυπογόνων και σπάταλων λύσεων όπως οι λέβητες πετρελαίου, οι λέβητες pellet, οι λέβητες ξύλου και βιομάζας. Ως προς το τεχνικό μέρος, συνήθως δεν χρειάζεται αντικατάσταση των παλαιών θερμαντικών σωμάτων. Παρόλα αυτά ο τεχνικός κατά τον σχετικό έλεγχο μπορεί να συμβουλέψει ανάλογα με την κατάσταση των σωμάτων για την καλύτερη δυνατή λύση.

Ζεστό νερό

Συνήθως χρησιμοποιούνται ταχυθερμοσίφωνες φυσικού αερίου ή  boiler αποθήκευσης φυσικού αερίου και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση έως και 40% σε σχέση με ένα boiler πετρελαίου και έως 60% σε σχέση με ένα θερμοσίφωνα.

Μαγείρεμα

Η χρήση φυσικού αερίου στο μαγείρεμα μπορεί να επιτευχθεί με αντικατάσταση της παλαιάς κουζίνας με κουζίνα φυσικού αερίου (ελεύθερη ή εντοιχιζόμενη). Οι οικιακές συσκευές φυσικού αερίου φέρουν ασφαλιστικές διατάξεις ενώ επιτυγχάνουν εξοικονόμηση έως και 70% ε σχέση με τις ηλεκτρικές κουζίνες.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More