LOADING

Type to search

NEWS

Σε απειλή η ζωή στη Γη λόγω κλιματικής αλλαγής

Share
κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί “υπαρξιακή απειλή” για τη ζωή στη Γη, προειδοποίησαν την Τρίτη (24 Οκτωβρίου) διακεκριμένοι επιστήμονες, σε μια αξιολόγηση των φετινών συνεχιζόμενων ρεκόρ καύσωνα και ακραίων καιρικών φαινομένων που, όπως είπαν, πλήττουν πιο άγρια από ό,τι αναμενόταν.

Με τις προσδοκίες ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν καεί από θανατηφόρα κύματα καύσωνα.

Άλλες έχουν πληγεί από πλημμύρες, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν υποστεί και τα δύο ακραία φαινόμενα διαδοχικά.

“Η αλήθεια είναι ότι έχουμε σοκαριστεί από την αγριότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων το 2023. Φοβόμαστε το αχαρτογράφητο έδαφος στο οποίο έχουμε πλέον εισέλθει”, δήλωσε ένας διεθνής συνασπισμός συγγραφέων σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience.

Η αυστηρή εκτίμησή τους: “Η ζωή στον πλανήτη Γη βρίσκεται υπό πολιορκία”.

Είπαν ότι η ανθρωπότητα έχει σημειώσει “ελάχιστη πρόοδο” στον περιορισμό των εκπομπών της που θερμαίνουν τον πλανήτη, με τα κυριότερα αέρια του θερμοκηπίου να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και τις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα να αυξάνονται κατακόρυφα πέρυσι.

Η καταδικαστική αξιολόγηση έρχεται μόλις ένα μήνα πριν από τις διαπραγματεύσεις COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθούν στα πλούσια σε πετρέλαιο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

“Πρέπει να αλλάξουμε την οπτική μας σχετικά με την κλιματική έκτακτη ανάγκη από ένα μεμονωμένο περιβαλλοντικό ζήτημα σε μια συστημική, υπαρξιακή απειλή”, ανέφεραν οι συντάκτες.

Η μελέτη για την κατάσταση του κλίματος εξέτασε πρόσφατα δεδομένα για 35 πλανητικά “ζωτικά σημεία” και διαπίστωσε ότι 20 από αυτά ήταν σε ακραίες τιμές ρεκόρ φέτος.

“Εκτός διαγράμματος
Μόλις περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έχει προκαλέσει μια σειρά από ολέθριες και δαπανηρές συνέπειες.

Φέτος παρατηρήθηκε επίσης η έναρξη ενός θερμού καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι οι τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο ήταν η θερμότερη περίοδος που έχει καταγραφεί ποτέ και πιθανότατα η θερμότερη των τελευταίων 120.000 ετών περίπου.

Πολλά ρεκόρ που σχετίζονται με το κλίμα έσπασαν με “τεράστια περιθώρια” το 2023, ανέφερε η έκθεση, ιδίως οι θερμοκρασίες στους ωκεανούς, οι οποίοι έχουν απορροφήσει σχεδόν όλη την υπερβολική θερμότητα που προκαλείται από την ανθρώπινη ρύπανση από τον άνθρακα.

Ο συν-συγγραφέας Johan Rockstrom, διευθυντής του Ινστιτούτου Potsdam για την έρευνα των κλιματικών επιπτώσεων, δήλωσε ότι οι καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας “ξεφεύγουν εντελώς από τα όρια” και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν πλήρως το γιατί.

Οι δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις περιλαμβάνουν απειλές για τη θαλάσσια ζωή και τους κοραλλιογενείς υφάλους και αύξηση της έντασης των μεγάλων τροπικών καταιγίδων, αναφέρει η έκθεση.

Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν αντιμετωπίσει φέτος καύσωνες και ξηρασίες, ενώ σοβαρές πλημμύρες έχουν πλήξει τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία και όχι μόνο.

Στον Καναδά, οι πυρκαγιές ρεκόρ που σχετίζονται εν μέρει με την κλιματική αλλαγή απελευθέρωσαν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας το 2021, αναφέρει η έκθεση.

Tags:

You Might also Like