Πώς ο αγωγός TAP μετατρέπει την Ελλάδα σε ενεργειακό hub

Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του μπαίνει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου TAP καθιστώντας την Ελλάδα, μετά και την έναρξη κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού με τη Βουλγαρία (IGB), σε δυνάμει ενεργειακό κόμβο.

Το επενδυτικό σχέδιο, όπως δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times η Διευθύντρια του ΤAP για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή «διασυνδέει τα ευρωπαϊκά δίκτυα με μία νέα πηγή φυσικού αερίου, μετατρέποντας την Ελλάδα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο».

Τα πρόσφατα εγκαίνια για τις κατασκευαστικές εργασίες του IGB, ο οποίος θα συνδέεται στην Κομοτηνή με τον TAP, εδραιώνουν τη θέση της χώρας ως ενεργειακό hub φυσικού αερίου της περιοχής.

Το στρατηγικής σημασίας έργο, τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να μεταφέρει τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από κοιτάσματα της Κασπίας το 2020.

Ως γνωστόν ο TAP, που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει μέσω της Αλβανίας στην Ιταλία, αποτελεί τη συνέχεια δικτύου αγωγών που μεταφέρουν ποσότητες αερίου από το αζέρικο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ. Σε πρώτη φάση, ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου 10 δισ. κ.μ., οι οποίες και είναι «κλειδωμένες» με συμβόλαια προμήθειας.

Επιπλέον, ο TAP συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου στη Νέα Μεσημβρία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ένα σημείο σύνδεσης στην Κεντρική Μακεδονία και δύο σημεία στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου μελλοντικά να ενωθούν με αυτόν δίκτυα αγωγών για τη διανομή φυσικού αερίου στις συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Η σπουδαιότητα του έργου φαίνεται και από το γεγονός πως ο ΤΑP στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI)», ενώ η Ενεργειακή Κοινότητα της Ε.Ε. τον έχει επίσης χαρακτηρίσει και ως «έργο ενδιαφέροντος για την Ενεργειακή Κοινότητα».

Κι αυτό, γιατί συμβάλλει στην πραγματοποίηση ενός βασικού στόχου της ΕΕ, δηλαδή την διαφοροποίηση των πηγών και πόρων ενέργειας, ώστε η ήπειρος να απαλλαγεί από μονομερείς ενεργειακές εξαρτήσεις, άρα ενισχύει και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More