LOADING

Type to search

NEWS Φυσικό Αέριο

Πώς η εξέγερση στο Καζακστάν έπληξε το bitcoin

Energy World
Share

Καθώς το Καζακστάν βυθίστηκε στο χάος αυτή την εβδομάδα, μια διακοπή λειτουργίας του Διαδικτύου έπληξε τον δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο εξόρυξης bitcoin στον κόσμο, σε ένα ακόμη πλήγμα για τους miners που αναζητούν ένα μόνιμο και σταθερό καταφύγιο.

Πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, η Κίνα έδιωξε όλους τους miners κρυπτονομισμάτων της, πολλοί από τους οποίους αναζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό Καζακστάν. Αλλά μήνες αφότου αυτοί οι μετανάστες των crypto δημιούργησαν τον χώρο τους, οι διαμαρτυρίες για τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων έχουν οδηγήσει στη χειρότερη κοινωνική αναταραχή που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

Αφού απέλυσε την κυβέρνησή του και ζήτησε τη βοήθεια των Ρώσων αλεξιπτωτιστών για να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη βία των εξεγερμένων πολιτών, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ διέταξε τον πάροχο τηλεπικοινωνιών της χώρας να διακόψει την υπηρεσία Διαδικτύου. Αυτή η διακοπή κράτησε περίπου το 15% των εξορύξεων bitcoin παγκοσμίως εκτός σύνδεσης, σύμφωνα με τον Κέβιν Ζανγκ της εταιρείας ψηφιακών νομισμάτων Foundry, η οποία βοήθησε στο να δημιουργηθεί εξοπλισμός εξόρυξης αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Αμερική.

Όπως είπε ο καζάκος miner Ντίνταρ Μπεκμπάου, «χωρίς διαδίκτυο, δεν υπάρχει εξόρυξη».

Το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 43.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο την Πέμπτη, σημειώνοντας πτώση πάνω από 8%.

Η υπηρεσία Διαδικτύου έχει αποκατασταθεί από τότε στη χώρα, αλλά ολόκληρο το επεισόδιο αποκαλύπτει δύο σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση της βιομηχανίας εξόρυξης bitcoin, σύμφωνα με το CNBC. Πρώτον, το δίκτυο bitcoin είναι ανθεκτικό, ακόμη και όταν ένα σημαντικό μέρος των miners τίθεται απροσδόκητα εκτός σύνδεσης. Δεύτερον, οι ΗΠΑ ενδέχεται να δουν σύντομα μια νέα εισροή miners κρυπτονομισμάτων που θέλουν να αποφύγουν μελλοντικές διακοπές.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι ΗΠΑ, οι οποίες επισκίασαν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο κόμβο εξόρυξης bitcoin του πλανήτη το 2021, έχουν το περιθώριο να δεχτούν άλλους miners.

Όταν το Πεκίνο έδιωξε όλους τους miners bitcoin τον Μάιο του 2021, το Καζακστάν φαινόταν λογικός προορισμός. Πέρα από το γεγονός ότι ήταν ακριβώς δίπλα, η χώρα είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ενέργειας.

Η εξόρυξη είναι η ενεργοβόρα υπολογιστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων νομισμάτων και τη διατήρηση ενός αρχείου καταγραφής όλων των συναλλαγών. Το Καζακστάν φιλοξενεί ανθρακωρυχεία που παρέχουν φθηνή και άφθονη παροχή ενέργειας, η οποία αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τους miners που ανταγωνίζονται σε μια βιομηχανία χαμηλού περιθωρίου όπου το μόνο μεταβλητό κόστος τους είναι συνήθως η ενέργεια.

Βοηθά, επίσης, το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Καζακστάν έχει συνήθως μια πιο χαλαρή στάση σχετικά με την κατασκευή, κάτι που είναι καλό για τους miners που πρέπει να κατασκευάσουν φυσικές εγκαταστάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Καζακστάν βρίσκεται ακριβώς πίσω από τις ΗΠΑ όσον αφορά στο μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά εξόρυξης bitcoin, κατέχοντας το 18,1% του συνόλου της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με το Κέντρο Εναλλακτικών Χρηματοοικονομικών του Cambridge.

Αλλά η καζάκικη κυβέρνηση δεν έχει ενθουσιαστεί με την αναπτυσσόμενη βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Για μήνες, οι νομοθέτες του Καζακστάν θέτουν διαρκώς νέους κανόνες για να αποθαρρύνουν την εξόρυξη, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που θα εισάγει πρόσθετους φόρους για τους miners από το 2022. Οι ειδικοί αναμένουν ότι η κίνηση αυτή θα αλλάξει σημαντικά τα κίνητρα για άτομα που θέλουν να αναπτύξουν κεφάλαια στο Καζακστάν.

πηγή: sigmalive.gr

Tags: