Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ClientEarth ενάντια στους νέους κανόνες για τον έλεγχο εκπομπών

Σε νομικές ενέργειες εναντίον των νέων κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο εκπομπών αυτοκινήτων, που θα επιτρέψουν στους κατασκευαστές να διατηρήσουν μυστικά τα συστήματα ελέγχου εκπομπών έχει προβεί η περιβαλλοντική οργάνωση ClientEarth, προκαλώντας ένα σκάνδαλο τύπου Dieselgate.

Οι αυστηρότερες και πιο ρεαλιστικές δοκιμές εκπομπών για αυτοκίνητα και φορτηγά τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Νέος εργαστηριακός έλεγχος, με την ονομασία WLTP, εισήγαγε πιο ρεαλιστικές συνθήκες δοκιμής για τη μέτρηση των εκπομπών ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα, στην προσπάθεια να παρέχει πιο ακριβή βάση για τη μέτρηση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών του οχήματος.

Επισημαίνεται ότι η δεύτερη νέα δοκιμή για τη μέτρηση των εκπομπών στο οδικό δίκτυο – γνωστή ως διαδικασία δοκιμής εκπομπών σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης (RDE) – τέθηκε επίσης σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ClientEarth οι κανόνες επιτρέπουν να παραμείνουν οι πληροφορίες «μυστικές μεταξύ του κατασκευαστή και των ίδιων αναξιόπιστων αρχών, οι οποίες στο παρελθόν απέτυχαν συστηματικά να διερευνήσουν και να επιβάλλουν τους κανόνες εκπομπών της ΕΕ».

«Το κοινό δεν θα γνωρίζει για τις εκπομπές που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η εμπιστευτικότητα που ενσωματώνεται στον κανονισμό παραβίασε τις διατάξεις περί διαφάνειας στο πλαίσιο της Σύμβασης του Aarhus και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη του σκανδάλου Dieselgate.

Πηγή: euractiv.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More