Προς κύρωση οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Την κύρωση εντός του Σεπτεμβρίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας για υδρογονάνθρακες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης προανήγγειλε, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Την εν λόγω δέσμευση ανέλαβε ο Ελληνας υπουργός παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί οι δύο άνδρες. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε τον κ. Φάνον πως θα καταθέσει εντός του Σεπτεμβρίου προς κύρωση στη Βουλή τις εν λόγω συμβάσεις «για να δείξουμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τη βούλησή μας για στενή συνεργασία στον χώρο της ενέργειας, αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στις δύο περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total. Αν και είχαν κατακυρωθεί στις παραπάνω εταιρείες από το περασμένο καλοκαίρι, μόλις τον Ιούνιο εκδόθηκαν οι θετικές αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την έγκριση των δύο συμβάσεων και οι σχετικές υπογραφές με την ελληνική κυβέρνηση έπεσαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος από την πλευρά του εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις συζητήσεις, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα κάνει αξιέπαινες προσπάθειες να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα, να έχει δηλαδή διαφορετικές ενεργειακές πηγές, να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια, και να είναι ένα σταυροδρόμι για τις αγορές προς όλες τις κατευθύνσεις». Αναφερόμενος, δε, στις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες και στη συμμετοχή τους στα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, αν υπάρχουν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού και διαφάνειας, οι εταιρείες των ΗΠΑ θα βρίσκονται στην κορυφή των διαδικασιών επιλογής».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More