LOADING

Type to search

Featured Ειδήσεις Φυσικό Αέριο

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση του Fuel Pass 2

Share

Τον κίνδυνο να χάσουν το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης των 65-100 ευρώ για τα καύσιμα που θα καταναλώσουν το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022 θα αντιμετωπίσουν περίπου 800.000 δυνητικοί δικαιούχοι της νέας ενίσχυσης

Ο βασικός λόγος για τον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αυτό είναι ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε προχθές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η αίτηση και να εισπραχθεί η επιδότηση στα τέλη Ιουλίου 2022 είναι να έχει προηγουμένως υποβληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 από τον κάθε αιτούντα.

Πρέπει δηλαδή να έχει αποσταλεί στο σύστημα ΤΑΧΙSnet η φετινή φορολογική δήλωση το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου 2022, ώστε στη συνέχεια, το αργότερο μέχρι τις 31-7- 2022, να έχει υποβληθεί η αίτηση και να έχει οριστικοποιηθεί το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης. Κι όλα αυτά για να είναι εφικτή η καταβολή της επιδότησης στο τέλος του φετινού Ιουλίου.

Με δεδομένο όμως ότι η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος λήγει 29 Ιουλίου, το χρονικό περιθώριο για να προλάβουν να υποβάλουν όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης τις δηλώσεις του 2021, όπως απαιτεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών, είναι εξαιρετικά περιορισμένο και είναι πολύ πιθανό ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων να μην προλάβει να υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις και εν συνεχεία τις αιτήσεις.

Δεν θα προλάβουν

 

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είχαν υποβάλει μέχρι χθες το πρωί μόλις 3.354.305 φορολογούμενοι, ενώ το σύνολο αυτών που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν φέτος δηλώσεις υπερβαίνει τα 6,44 εκατομμύρια. Συνεπώς το 48% των φορολογουμένων δεν έχει υποβάλει ακόμη τις φετινές δηλώσεις. Εκτιμάται δε ότι με τους ημερήσιους ρυθμούς υποβολής των φετινών δηλώσεων, ακόμη κι αν δοθεί παράταση στην προθεσμία της 30ής-6-2022 μέχρι και τις 29-7-2022, πολλοί φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν μέχρι τότε να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ειδικότερα, με δεδομένο ότι οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται αυτή τη στιγμή με μέσο ημερήσιο ρυθμό της τάξεως των 40.000 δηλώσεων, υπολογίζεται ότι κι αν ακόμη ο ρυθμός αυτός αυξηθεί κατά 30%, στις 52.000, ο αριθμός των φορολογουμένων που δεν θα προλάβουν να καταθέσουν μέχρι τις 29 Ιουλίου τις φετινές δηλώσεις θα ανέλθει περίπου σε 1.200.000. Εξ αυτών πάνω από 650.000 εκτιμάται ότι είναι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης, καθώς το ποσοστό του συνόλου των δικαιούχων αυτών επί του συνόλου των φορολογουμένων έχει εκτιμηθεί από την κυβέρνηση ότι ανέρχεται σε 54% περίπου. Συγκεκριμένα, οι δυνητικοί δικαιούχοι έχουν υπολογιστεί από την κυβέρνηση ότι ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια και το σύνολο των φορολογουμένων που αναμένεται να υποβάλει φέτος φορολογικές δηλώσεις φθάνει τα 6,444 εκατομμύρια. Δεν είναι όμως μόνο 650.000 οι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμων που κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα είσπραξής της.

Εμπόδια και λύσεις

Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν επίσης:

Όσοι φορολογούμενοι έχουν λογαριασμούς σε τράπεζες εξωτερικού ή και σε ορισμένες ίσως μη συστημικές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εισπράξουν το επίδομα, γιατί οι τράπεζές τους δεν έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το Δημόσιο, για να εισπράττουν και να αποδίδουν τα χρήματα στους πελάτες. Η μόνη λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι να σπεύσουν οι δικαιούχοι να ανοίξουν αλλού λογαριασμό ή να μπουν έστω και ως πρόσθετα μέλη σε ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς συγγενών και φίλων που θα τους εξυπηρετήσουν.

Όσοι έχουν ένα ή περισσότερα ενήλικα τέκνα και τα ετήσια εισοδήματά τους για το 2021 (τα δικά τους και των συζύγων τους αθροιστικά) βρίσκονται πολύ κοντά στα όρια των 36.000 έως 45.000 ευρώ που ισχύουν ως εισοδηματικά κριτήρια για την είσπραξη της επιδότησης απ’ όσους έχουν εξαρτώμενα τέκνα. Κι αυτό διότι, σύμφωνα  Τον κίνδυνο να χάσουν το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης των 45-100 ευρώ για τα καύσιμα που θα καταναλώσουν το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022 θα αντιμετωπίσουν περίπου 800.000 δυνητικοί δικαιούχοι της νέας ενίσχυσης. με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, κάθε ένα από τα ενήλικα τέκνα που ανήκει σε μια οικογένεια «φορτώνεται» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ μόνο και μόνο επειδή κατά το έτος 2021 απέκτησε έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα από οποιανδήποτε πηγή.

Ως εκ τούτου εάν ένας οικογενειάρχης έχει μαζί με τη σύζυγό του εισόδημα 35.000 ευρώ και έχει ένα ενήλικο τέκνο που απέκτησε οποιασδήποτε μορφής εισόδημα εντός του 2021, τότε στο εισόδημα των 35.000 ευρώ η ΑΑΔΕ προσθέτει άλλα 3.000 ευρώ τουλάχιστον ως τεκμαρτό εισόδημα, οπότε το συνολικό εισόδημα της οικογένειας ανεβαίνει στα 38.000 ευρώ και ξεπερνά το ισχύον γι’ αυτήν εισοδηματικό όριο των 36.000 ευρώ με αποτέλεσμα να χάνει την επιδότηση! Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουν ότι δικαιούχοι της επιδότησης είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.

Τέλος, όσοι δεν έχουν κινητό με NFC δεν μπορούν να κάνουν χρήση του bonus των 15 ευρώ και πρέπει να βρουν κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης για να κάνουν χρήση της εφαρμογής στο κινητό του, εφόσον διαθέτει τη σχετική δυνατότητα. Υπολογίζεται ότι από τα 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ επιβατικών και δικύκλων, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι δυνητικοί δικαιούχοι, αυτοί που θα εισπράξουν τελικά την επιδότηση θα είναι 2,7 εκατομμύρια, ενώ οι υπόλοιποι 800.000 κινδυνεύουν να τη χάσουν. 

Πηγή: naftemporiki

ΓΒ

Tags: