Πετρέλαιο: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002 έκλεισε το WTI, κοντά στα $20

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών έκλεισε η τιμή του αμερικανικού αργού και βρίσκεται σε τροχιά για τον χειρότερο μήνα της ιστορίας του.

Την πτώση τροφοδότησαν οι ανησυχίες για ραγδαία συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού και του πολέμου τιμών ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

“Αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο και αν προστεθεί η αύξηση της παραγωγής από τον OPEC, καταλήγουμε σε ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα παραγωγής σε σχέση με την κατανάλωση, μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία”, σχολιάζει ο James Williams, οικονομολόγος του κλάδου ενέργειας της WTRG Economics. “Εάν ο OPEC δεν κάνει πίσω, η τιμή λογικά θα φτάσει στα 20 δολάρια και θα μπορούσε να πάει κι ακόμη χαμηλότερα”.

Η τιμή του συμβολαίου του αμερικανικού αργού, WTI, παραδόσεως Απριλίου, υποχώρησε κατά 6,58 δολάρια ή κατά περισσότερο από 24% στα 20,37 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το αργό τύπου brent, παραδόσεως Μαΐου έχασε πάνω από 13% ή 3,85 δολάρια στα 24,88 δολάρια. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2003.

“Η κατάρρευση της ζήτησης αργού λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι εξαιρετικά ταχεία”, επισημαίνει σε σημείωμά της η Goldman Sachs, προβλέποντας πτώση της τιμής του brent στα 20 δολ. το βαρέλι στο β’ τρίμηνο του έτους, επίπεδα που το πετρέλαιο δεν έχει δει από τις αρχές του 2002.

Η τράπεζα σημειώνει ακόμη ότι η πτώση της ζήτησης σε ετήσια βάση το 2020 θα φθάσει το 1,1 εκάτ. βαρέλια ανά ημέρα, η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη στην ιστορία.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές αργού στην χώρα υποχώρησαν κατά 9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019.

Η Virgin Australia έγινε η τελευταία εκ των αεροπορικών εταιρειών που ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεών της στο εξωτερικό, ενώ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον προειδοποίησε ότι οι έκτακτες συνθήκες μπορεί να διαρκέσουν έξι μήνες ή και περισσότερο.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, εξάλλου, ζήτησε άμεση σύγκληση συνόδου των πετρελαοπαραγωγών χωρών, μελών αλλά και μη μελών του OPEC, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχήματος του OPEC+, προκειμένου να αναληφθεί άμεση δράση για την εξισορρόπηση της αγοράς του αργού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More