Παθητικό κτίριο, η λύση στις σύγχρονες ενεργειακές απαιτήσεις

Τι θα κάψουμε και φέτος; Πόσο έχει το πετρέλαιο φέτος;  Nα βάλω λέβητα πέλετ; Να πάρω  ξύλα και να βάλω ενεργειακό τζάκι; Να βάλω αντλία θερμότητας ή μήπως φυσικό αέριο που πέρασαν και πρόσφατα τους αγωγούς μπροστά από το σπίτι;

Τα παραπάνω είναι ερωτήματα που όλοι μας έχουμε κληθεί να απαντήσουμε στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε εκείνες τις λύσεις που αφενός θα ικανοποιήσουν τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού μας και αφετέρου που θα αποτελέσουν μια μακροχρόνια επένδυση με σημαντικό οικονομικό όφελος.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ενεργειακής λύσης είναι το παθητικό κτίριο, το οποίο, ανεξάρτητα από το κλίμα ή την περιοχή, διατηρεί όλο το χρόνο μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις. Αυτά τα κτίρια θερμαίνονται παθητικά, δηλαδή κάνουν αποτελεσματική χρήση του ήλιου, των εσωτερικών πηγών θερμότητας και της ανάκτησης θερμότητας, με αποτέλεσμα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης να μην είναι απαραίτητα ακόμα και τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Τ.Ε., ανώνυμη τεχνική εταιρεία με συνεχή δραστηριότητα από το 1995 με έδρα στη Βενιζέλου 64 στην Θεσσαλονίκη, μελέτησε και κατασκεύασε πρόσφατα ένα παθητικό κτίριο στα Σανά Χαλκιδικής.

Το κτίριο αυτό είναι μονοκατοικία 320 τ.μ. και για ένα ολόκληρο χρόνο για Θέρμανση/ Ψύξη / Ζεστό Νερό Χρήσης και Όλο το Ρεύμα κατανάλωσε 7200 kwh.

Αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε ως γνώμονα για πάροχο ρεύματος την ΔΕΗ, ξόδεψε 738 Ευρώ/Χρόνο, ενώ αν πάρουμε ως γνώμονα για πάροχο ρεύματος έναν εναλλακτικό πάροχο με τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά το σπίτι αυτό ξόδεψε 540 Ευρώ/ Χρόνο για όλα του τα έξοδα.

Η εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου κυμάνθηκε από 21-23,5 οC. Η εξοικονόμηση ενέργειας άγγιξε το 80% σε σύγκριση με μια αντίστοιχη κατοικία Ενεργειακής Κλάσης Β+  Και 62,5 % σε σύγκριση με μια αντίστοιχη κατοικία Ενεργειακής Κλάσης Α+.

Και πόσο κοστίζει το παθητικό κτίριο; Το εν λόγω κτίριο σε σύγκριση με το να κατασκευαζόταν ως Β+ ενεργειακής κλάσης κόστισε έξτρα  2% για να πετύχει αυτά τα αποτελέσματα.

Για να μάθετε περισσότερα για το παθητικό κτίριο και όσα προσφέρει, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.

 

 

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More