Πάνε για Ιούλιο οι δεσμευτικές προσφορές για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για τη λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της ΔΕΗ προς τους επενδυτές, η νέα ημερομηνία για μετά τις εκλογές, θα είναι η 15η Ιουλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τότε ο διαγωνισμός θα έχει επιτυχή κατάληξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ:

“Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο Υπουργείο, μετατίθεται για τις 15 Ιουλίου 2019 η ημερομηνία υποβολής προσφορών για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών, λόγω των πολιτικών εξελίξεων”.

Το διαδικαστικό

Ως προς το διαγωνισμό που βάσει χρονοδιαγράμματος ολοκληρώνεται αύριο με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχαν κυκλοφορήσει σενάρια περί νέας ολιγοήμερης αναβολής ανάλογα και με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ως προς το διαδικαστικό, μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε κάποια επίσημη ή άτυπη ενημέρωση από τη ΔΕΗ ή το σύμβουλο. Η αίσθηση, πάντως που επικρατεί στην αγορά είναι ότι μετά τα χθεσινά αποτελέσματα εξαλείφθηκαν οι τελευταίες λιγοστές πιθανότητες για επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Το προηγούμενο διάστημα, οι επενδυτές είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν έχουν διαπιστώσει ουσιαστικές αλλαγές που να διαφοροποιούν την αξία των μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό και είχαν ζητήσει συγκεκριμένες τροποποιήσει στη συμφωνία αγοραπωλησίας  (SPA) που όμως δεν ενσωματώθηκαν.

Να θυμίσουμε ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό τον περασμένο Φεβρουάριο με την αποτίμηση που είχε διενεργηθεί για λογαριασμό της ΔΕΗ να είναι στα 300 εκατ. ευρώ (για τις δύο μονάδες) κατατέθηκε μία έγκυρη προσφορά στα 25 εκατ. ευρώ για τη μονάδα της Μελίτης, και  μία δεύτερη παράτυπη προσφορά στα 103 εκατ. ευρώ για τις δυο μονάδες (Μελίτης και Μεγαλόπολης).

Με τις εθνικές εκλογές να ορίζονται στις 30 Ιουνίου, ακόμη και εάν δεν ακυρωθεί ο διαγωνισμός και κατατεθεί προσφορά, είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει αποδεκτή εάν είναι χαμηλότερη από τον ψηλό πήχη που τέθηκε στον πρώτο διαγωνισμό.

Δηλαδή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων οδηγείται σε αμετάκλητο ναυάγιο και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαπραγματευτεί μια εφικτή λύση όχι μόνο για το άνοιγμα της αγοράς αλλά και για τη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΔΕΗ”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More