LOADING

Type to search

Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το «ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2022»

Share

Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (IEA), διοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία το Στρατηγικό Συνέδριο “Επιμελώς Επιχειρείν 2022”, την Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ του ΕΒΕΑ, στην Αθήνα.
Το Συνέδριο αποτέλεσε μια πρωτοβουλία των διοργανωτών, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, με τη χρήση καινοτόμων πρακτικών ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων.
Βασική επιδίωξη, ο προσδιορισμός των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, ως ικανών και αναγκαίων συνθηκών για την είσοδο και καθιέρωση των επιχειρήσεων της χώρας, στο περιβάλλον της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου και της αγοράς, πραγματεύτηκαν την αναπτυξιακή προοπτική του Επιμελώς Επιχειρείν.

Μεταξύ αυτών ήταν οι εξής:

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Ιωάννης Μπρατάκος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου εστίασε στη σημασία ενδυνάμωσης των ελληνικών επιχειρήσεων για τη συνολική ανάπτυξη και ευημερία. «Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας. Να διασφαλίσουμε την πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, που είχε αρχίσει να χτίζει η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία. Να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Να δημιουργήσουμε τους όρους για ταχύτερη επανεκκίνηση και ανάπτυξη στο επόμενο διάστημα. Η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από την ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων. Περνά μέσα από την αναβάθμιση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας. Με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, με τις επιχειρήσεις της σε ρόλο πρωταγωνιστή, η Ελλάδα μπορεί να βγει ισχυρότερη από αυτή τη νέα κρίση»

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του Συνεδρίου δήλωσε:
«Μειώσαμε και μειώνουμε κατά μόνιμο τρόπο φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για να βοηθήσουμε το επιχειρείν, την ανάπτυξη, τις θέσεις απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Εκ του αποτελέσματος, στη θητεία μας, καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η ελληνική οικονομία έχει και σταθερότητα και δυναμική. Με βάση τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία η Ελλάδα εμφάνισε μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021, της τάξεως του 8,3%, την τρίτη ψηλότερη ανάκαμψη.
Οι άξονες, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν για την αντιμετώπιση της νέας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης είναι:
α) Η συνέχιση της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, μέσω της μείωσης των φόρων, της επιχορήγησης ενός μέρους του ενεργειακού κόστους και της διπλής αύξησης του κατώτατου μισθού.
β) Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
γ) Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση του επιχειρείν από την Πολιτεία».

Ο κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υπουργός, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υπογράμμισε:
«Είναι αλήθεια ότι οι τιμές στην ενέργεια άρχισαν να αυξάνονται από το προηγούμενο καλοκαίρι, ως απόρροια της διαταραχής των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο βασικά πράγματα, το πρώτο είναι η επάρκεια εφοδιασμού και το δεύτερο είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».
Αναφορικά με το πρώτο θέμα, μεταξύ άλλων, ανέφερε την στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, και συγκεκριμένα:

«Σε χρόνο ρεκόρ προχωρούμε στην εγκατάσταση μιας νέας πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα. Τέσσερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δύνανται να “γυρίσουν” στη χρήση ντίζελ, προς αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων».
Σε ότι αφορά στο θέμα ελάφρυνσης των τιμολογίων στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ άλλων, δήλωσε «έχουμε διαθέσει πάνω από 3.2 δις ευρώ σε επιδοτήσεις, ενώ από τον Απρίλιο απορροφούμε το 80% της αύξησης για 1.250.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, δήλωσε:
«Ο δημόσιος διάλογος είναι πάντοτε αναγκαίος, χρήσιμος και εποικοδομητικός. Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις, εφαρμόζοντας τις αρχές της δίκαιας ανάπτυξης και της κοινωνικής φροντίδας.
Η ψήφος εμπιστοσύνης, τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδυτών, αποδεικνύει ότι οι επενδυτές, πλέον, αξιολογούν την Ελλάδα, ως ένα περιβάλλον σταθερότητας και ευοίωνων προοπτικών. Εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα έργων που ξεπερνά τα 13 δις ευρώ και καταφέραμε σε λιγότερο από 3 χρόνια να δημοπρατήσουμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 8 δις ευρώ, γεγονός που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα. Από αυτά έχουμε συμβασιοποιήσει και έχουν ήδη ξεκινήσει έργα 3,2 δις ευρώ».

Παρακολουθήστε τις ομιλίες του συνεδρίου:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον σύνδεσμο https://epimelosepixeirein.iea.org.gr/

ΕG

Tags: