LOADING

Type to search

NEWS

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 8o Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση από την Ελληνική Εταιρία Ενεργειακής Οικονομίας

Avatar
Share

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Συμποσίου για την Ενεργειακή Μετάβαση, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, στις 27 – 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Για ακόμη μία χρονιά το Συμπόσιο λειτούργησε ως πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου και φιλοξένησε διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας, και της βιομηχανίας, με ενδιαφέρουσες και άκρως ενημερωτικές συζητήσεις για την επόμενη ημέρα του ενεργειακού τομέα, αλλά και για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:

Το Συμπόσιο διατήρησε το διεθνή, εξειδικευμένο, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, παρέχοντας στο κοινό που το παρακολούθησε με φυσική παρουσία ή μέσω livestreaming, εις βάθος ανάλυση των θεματικών που κάλυπταν ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα.

Η ψηφιοποίηση των ρυθμιστικών υπηρεσιών για την ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών, η ανάγκη επανασχεδιασμού της ηλεκτρικής αγοράς για την ενσωμάτωση των αυξανόμενων ΑΠΕ και ο κρίσιμος ρόλος της αποθήκευσης, οι επενδύσεις αναβάθμισης και επέκτασης του ηλεκτρικού δικτύου, οι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η ανθεκτικότητα των ηλεκτρικών συστημάτων υπό το βάρος της κλιματικής κρίσης, η ανάγκη στρατηγικών συμμαχιών στον τομέα της ασφάλισης σε όλη την αλυσίδα της ενεργειακής αξίας, η αξία της ενεργειακής δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα στις οικονομίες των χωρών του Νότου, οι επενδύσεις στον τομέα του Φυσικού Αερίου, κυρίως στην εξέλιξη των υποδομών μικρής κλίμακας LNG, οι εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, όπως η εισαγωγή πράσινου υδρογόνου στο δίκτυο και την ανάπτυξη υποδομών CCUs, η ενεργειακή μετάβαση των

νησιωτικών συστημάτων, η νέα αναδυόμενη οικονομία ανανεώσιμων αερίων, οι νέες μορφές διμερών συμβάσεων PPA που θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες του ενεργειακού συστήματος, η αναδιαμόρφωση του ενεργειακού τομέα με τις αρχές ESG, οι έξυπνες τεχνολογίες και η σημασία της ενεργειακής αποδοτικότητας και της παρακολούθησης των ενεργειακών καταναλώσεων, καινοτόμες πρακτικές και πολιτικές από ώριμα ενεργειακές αγορές, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Συνεδρίου.

Διαβάστε επίσης:

Βασικό Συμπέρασμα του Συνεδρίου είναι πως η επόμενη ημέρα για την Ενέργεια, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, απαιτεί ταχύτητα, νέες τεχνολογίες, έμφαση στην πράσινη μετάβαση και στις υποδομές που την υποστηρίζουν, καθώς και νέες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Η ανάγκη σταθερής υποστήριξης των πράσινων πολιτικών πρέπει να συνοδεύεται από μια ξεκάθαρη απόφαση που δεν είναι άλλη από τον τερματισμό των επιδοτήσεων.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, έλαβε χώρα η βράβευση του καθ. Δρ. Παναγιώτη Γραμμέλη, Διευθυντή Ερευνών στο ΕΚΕΤΑ, ως αναγνώριση της συνεισφοράς του στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας ειδικά στις λιγνιτικές περιοχές και στην ενεργειακή μετάβαση τους.

Πλήρη και ουσιαστική ανάλυση όλων των θεματικών που συζητήθηκαν θα περιλαμβάνεται στο Report του Συμποσίου, το οποίο θα είναι διαθέσιμο το προσεχές διάστημα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ομιλητές, τις θεματικές και την αναλυτική ατζέντα του 3ήμερου Συμποσίου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, πατώντας εδώ.

Για να δείτε τις εργασίες του Συμποσίου on-demand, ανά ημέρα, πατήστε εδώ.

Tags:

You Might also Like