LOADING

Type to search

NEWS OIL & GAS Φυσικό Αέριο

Οι υπουργοί της G7 για το κλίμα εξετάζουν το ενδεχόμενο έγκρισης νέων επενδύσεων σε φυσικό αέριο

Share

Οι υπουργοί Κλίματος της Ομάδας των Επτά  (G7) ενδέχεται να υποστηρίξουν νέες ενδεχόμενες επενδύσεις για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου, παρά τις εκτιμήσεις ότι τέτοιες επενδύσεις θα μπορούσαν να ανατρέψουν τους παγκόσμιους συμφωνημένους στόχους για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Οι υπουργοί Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας των χωρών της G7 θα συναντηθούν στις 15-16 Απριλίου στο Σαπόρο της Ιαπωνίας για να συζητήσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία βρίσκεται τώρα υπό πίεση από την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ένα προσχέδιο της δήλωσης της G7 ανέφερε ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν ότι απαιτούνται νέες ανάντι επενδύσεις στο φυσικό αέριο, λόγω των ενεργειακών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας. Η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι, προκαλώντας παγκόσμια συμπίεση της προσφοράς και εκτίναξη των τιμών στις παγκόσμιες αγορές.

«Σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, αναγνωρίζουμε την ανάγκη για απαραίτητες ανάντι επενδύσεις σε LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και φυσικό αέριο σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους και τις δεσμεύσεις μας», ανέφερε το σχέδιο δήλωσης. Το προσχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση από τις χώρες της G7 και ενδέχεται να αλλάξει σημαντικά πριν εγκριθεί.

Η δέσμευση για επενδύσεις LNG, εάν τηρηθεί στο τελικό ανακοινωθέν, θα ήταν μια νίκη για την Ιαπωνία που φιλοξενεί τη συνάντηση της G7, η οποία αποκαλεί το LNG «μεταβατικό καύσιμο» για καθαρότερη ενέργεια που λέει ότι θα μπορούσε να χρειαστεί για τουλάχιστον 10-15 χρόνια.

Ωστόσο, τέτοιες επενδύσεις θα έρχονταν σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες επενδύσεις στην προμήθεια ορυκτών καυσίμων, εάν ο κόσμος θέλει να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη που υπερβαίνει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου – το όριο για να αποφευχθούν πιο σοβαρές επιπτώσεις της. Ο κόσμος πρέπει να μειώσει σημαντικά τη χρήση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αυτή τη δεκαετία για να αποφύγει τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα IPCC.

Η ζήτηση για LNG αναμένεται να «συνεχίσει να αυξάνεται»

Οι υπουργοί της G7 για το κλίμα είχαν δηλώσει σε συνάντηση πέρυσι ότι απαιτούνται επενδύσεις στον τομέα του LNG για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν είχαν εγκρίνει ρητά τις ανάντι επενδύσεις στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Η G7 είχε δεσμευτεί προηγουμένως να τερματίσει τη δημόσια στήριξη για έργα ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του 2022.

Το προσχέδιο της  δήλωσης ανέφερε ότι οι χώρες αναμένουν ότι η ζήτηση για LNG θα «συνεχίσει να αυξάνεται» σε χώρες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αντικαταστήσουν αργότερα το φυσικό αέριο με καθαρές πηγές ενέργειας μηδενικών εκπομπών.

Το έγγραφο αποκάλυψε την αντίδραση ορισμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντιτάχθηκε στη δήλωση ότι η ζήτηση LNG θα αυξηθεί. Η ΕΕ, των 27 χωρών, συμμετέχει στις συνεδριάσεις της G7.

Κάποτε μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών, οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται τώρα να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους – αντικαθιστώντας εν μέρει το ρωσικό αέριο με περισσότερο LNG.

Το προσχέδιο ανακοινωθέντος καταδίκασε επανειλημμένα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ανέφερε ότι η G7 θα συνεργαστεί με «αξιόπιστους εταίρους» για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία.

Αμμωνία

Σε μια άλλη πιθανή νίκη για την ενεργειακά-φτωχή Ιαπωνία, το προσχέδιο ανέφερε την αμμωνία ως παράγωγο υδρογόνου που θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο «αποτελεσματικής μείωσης των εκπομπών».

Η Ιαπωνία δοκιμάζει την ταυτόχρονη καύση άνθρακα με αμμωνία ως εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από την παραγωγή θερμικής ενέργειας και θέλει να επεκτείνει το σύστημα σε όσο το δυνατόν περισσότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα.

Πηγή: euractiv.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *