Οι πετρελαϊκές αγορές μπορεί να μην ανακάμψουν πλήρως έως το 2022

Η ζήτηση για το πετρέλαιο ίσως να μην ανακάμψει πλήρως, στα επίπεδα προ της πανδημίας, έως το 2022 τουλάχιστον, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Το πλεόνασμα του αργού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο μειώθηκε γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν, εξαιτίας της βαριάς πτώσης στην προσφορά και λόγω της γρήγορης ανάκαμψης στη ζήτηση σε ορισμένα μέρη του κόσμου, μετά από μια “βουτιά”-ρεκόρ στην κατανάλωση.

Η παγκόσμια προσφορά μειώθηκε 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, σε διάστημα ενός έτους, λόγω των περικοπών 9,4 εκατ. βαρελιών/ημέρα που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+ και εξαιτίας των απότομων περικοπών από χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ.

Η έξοδος της Κίνας από την καραντίνα είδε τη ζήτηση της χώρας για πετρέλαιο τον Απρίλιο να επιστρέφει σχεδόν στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Η συνεχιζόμενη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού σε όλες τις χώρες είναι πιθανόν να οδηγήσει στην ανάκαμψη της ζήτησης στο δεύτερο μισό του 2020, αν και το Πεκίνο ανέφερε πως όλα τα σχολεία θα κελίσουν αμέσως άμα τη εμφανίσει νέων κρουσμάτων. Και λόγω αυτής της ρευστής κατάστασης κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία.

Η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να πέσει κατά 8,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη μείωση που έχει σημειωθεί, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Το 2021, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αλλά και πάλι θα υπολείπεται την προ του κορονοϊού κατάστασης. Όσον αφορά την κατανάλωση, οι προβλέψεις της ΙΕΑ κάνουν λόγο για 97,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ποσότητα που υπολείπεται κατά 2,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα της κατανάλωσης του 2019.

Η κίνηση στους δρόμους έχει παρουσιάσει μια ανάκαμψη τύπου “V”, όχι μόνο λόγω της άρσης των περιορισμών αλλά και επειδή πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τη μετακίνηση με τα αυτοκίνητα έναντι τω μέσων μαζικής μεταφοράς. Το μεγαλύτερο πλήγμα όμως της ζήτησης έχει προέλθει από τον τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος αντιμετωπίζει μια “υπαρξιακή κρίση” σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Στον τομέα της προσφοράς, επιμένουν οι πληγές της πανδημίας. Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 7,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα, και να αυξηθεί μόνο καυά 1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Οι αναλυτές δεν συμφωνούν για το τι πρόκειται να γίνει μετά. Οι εκτιμήσεις της ΙΕΑ είναι πιο αισιόδοξες, ενώ άλλοι προειδοποιούν για παρατεταμένους κινδύνους. Μια μερίδα αναλυτών πιστεύει πως η πανδημία είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο και πως η ζήτηση θα επιστρέψει σύντομα στα προηγούμενα επίπεδα. Άλλοι όμως εκτιμούν πως η αγορά παραγνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο από την οκονομική αδυναμία όσο και από τις μόνιμες -εξαιτίας της πανδημίας- αλλαγές που έχει υποστεί η ενεργειακή αγορά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More