Οι εισηγήσεις του ΣΕΒ για την ελληνική επιχειρηματικότητα, την αγορά ενέργειας & την ανταγωνιστικότητα 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσίασαν σήμερα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Αθήνα, τις 12 προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για την περίοδο 2019-2024, ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών.

“Θα πρέπει να στείλουμε τους καλύτερους”

Όπως τόνισε ο κ. Φέσσας, το μέλλον της Ευρώπης είναι κοινό και μόνο μέσα από μια ενωμένη Ευρώπη μπορούμε να σταθούμε καλύτερα στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό στερέωμα. Τα οφέλη της Ελλάδας από τη συμμετοχή στην ΕΕ είναι προφανή και δεν τίθεται κανένα θέμα, είπε, τονίζοντας ότι ο ΣΕΒ συμμετείχε ενεργά στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1961 που ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Mυτιληναίος σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι, οι συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και οι πρόκληση του Brexit, θα πρέπει να έχουν απέναντί τους μια ενιαία και ισχυρή Ευρώπη. Εξέφρασε δε την ανησυχία ότι μπορούμε να δούμε ποσοστά πάνω από 30% με αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο θα πρόκειται για ένα σοκ, τόνισε. Να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και γι  αυτό και εκεί θα πρέπει να στείλουμε τους καλύτερους. Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, τόσο την εγχώρια όσο και αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε ότι έρχεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις του ενεργειακού κόστους, κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι 12 “γραμμές” του ΣΕΒ

Έχοντας ως βασικούς πυλώνες, μεταξύ άλλων, τη βιομηχανική πολιτική, την πολιτική ανταγωνισμού, το διεθνές εμπόριο, την εσωτερική αγορά ενέργειας, τη χρηματοδότηση πολιτικών της ΕΕ, την κυκλική οικονομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο, ο ΣΕΒ εισηγήθηκε:

-Τη συμμετοχή Ελλήνων Ευρωβουλευτών σε καίριες Επιτροπές του EK και αναβάθμιση της εμπλοκής τους.

-Να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πολιτικές που θα συμβάλουν στην προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων, με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της βιομηχανίας στο 12% ΑΕΠ και μεσοπρόθεσμα στο 15%.

-Να ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτραπεί ο ρυθμιστικός ζήλος που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

-Να αναμορφωθεί η εσωτερική αγορά ενέργειας με στόχο να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες, αλλά και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας έχοντας διασφαλιστεί η προστασία από το έμμεσο κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

-Να προστατευθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις από την έκθεση σε ανταγωνισμό από χώρες και επιχειρήσεις χωρίς αντίστοιχες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, ο λεγόμενος κίνδυνος “διαρροής άνθρακας”.

-Νέο ΕΣΠΑ με αναμόρφωση των ποσοστών Κρατικών Ενισχύσεων προκειμένου να αντανακλώνται και οι συνέπειες της κρίσης στο ΑΕΠ των ελληνικών (και άλλων) περιφερειών.

-Να αναληφθούν δράσεις που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στην κυκλική οικονομία, με αφορμή τους νέους στόχους που θα τεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Διασφάλιση του μικρότερου δυνατού κόστους για φορολογούμενους και επιχειρήσεις από την εφαρμογή των ενιαίων κανόνων εποπτείας των συστημικών τραπεζών – ουσιαστική πρόοδο προς το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

-Υποστήριξη για την κάλυψη του χάσματος δεξιοτήτων με νέους μηχανισμούς παρακολούθησης.

-Προγράμματα με αντικείμενο την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων.

-Στήριξη της ικανότητας προσαρμογής στις νέες φορολογικές Οδηγίες.

-Να βελτιωθούν οι επενδύσεις για την ολοκλήρωση των παραγωγικών οικοσυστημάτων για αστικό περιβάλλον, δίκτυα και υποδομές.

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More