Ξεκινά το market test για την επιπλέον δυναμικότητα του TAP

Ξεκινά την Δευτέρα όπως είχε προαναγγελθεί το market test για την επιπλέον δυναμικότητα αερίου στον αγωγό TAP. Πρόκειται για την πρώτη, μη δεσμευτική φάση, κατά την οποία η κοινοπραξία του αγωγού αναμένεται να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες αερίου να κλείσουν δυναμικότητα πέραν των 10 bcm που είναι συμβολαιοποιημένη, όπως μεταδίδει το insider.gr.

Πρόκειται δηλαδή για τα επιπλέον 10 bcm από το σύνολο της μεταφορικής δυνατότητας του αγωγού (η οποία φθάνει στα 20 bcm).

Σε αυτή τη φάση, οι ενδιαφερόμενοι θα μελετήσουν τα σχετικά στοιχεία και την εγκεκριμένη οδηγία από την ΡΑΕ και θα καταθέσουν σχετικές αιτήσεις. Στη συνέχεια θα συνταχθεί σχετική έκθεση αξιολόγησης της ζήτησης και μετά θα σχεδιαστούν οι τεχνικές προδιαγραφές, δηλαδή τα έργα επέκτασης που απαιτούνται προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι επιπλέον ποσότητες που θα προκύψουν.

Κατόπιν, θα γίνει διαβούλευση και κατόπιν θα πρέπει να δοθεί έγκριση από τις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές, μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει συνολικά πάνω από έναν χρόνο. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, εκείνη των δεσμευτικών προσφορών ενώ η κοινοπραξία θα πρέπει να μελετήσει την οικονομική βιωσιμότητα των τεχνικών επεμβάσεων και έργων στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει.

Σημειώνεται ότι το market test του TAP και των φορέων των υπόλοιπων τμημάτων του Νοτίου Διαδρόμου, έχει αναγγελθεί από τον ENTSOG, το Δίκτυο των Ευρωπαίων Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More