LOADING

Type to search

NEWS ΚΑΥΣΙΜΑ

Νότια Κορέα και Αυστραλία παραμένουν οι κορυφαίοι παραγωγοί εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως

Avatar
Share

Η Αυστραλία και η Νότια Κορέα είναι κατά μέσο όρο οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί εκπομπών άνθρακα από όλα τα κράτη μέλη της G20, μια θέση που και οι δύο χώρες κατέχουν από το 2020, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του εγκεκριμένου think-tank Ember.

Κατά κεφαλήν, και τα δύο κράτη παράγουν υπερτριπλάσιες εκπομπές από τον παγκόσμιο μέσο όρο εκπομπών ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα. Ενώ η ρύπανση από την ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα έχει μειωθεί και στις δύο χώρες, εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες της G20, διαπιστώνει η έκθεση της Ember, αν και εξαιρεί την ΕΕ ως περιοχή από την ανάλυσή της. Η έκθεση έρχεται καθώς οι ηγέτες της G20 ετοιμάζονται να συναντηθούν για την ετήσια σύνοδο κορυφής τους στο Νέο Δελχί της Ινδίας στις 9-10 Σεπτεμβρίου.

Η Αυστραλία κατατάσσεται στην πρώτη θέση για τις κατά κεφαλήν εκπομπές από την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας από άνθρακα στην G20, παρά την πρόσφατη αύξηση της εγκατεστημένης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με το 47%, ή 130,9 τεραβατώρες (TWh), της ηλεκτρικής της ενέργειας να εξακολουθεί να προέρχεται από άνθρακα. Πέρυσι, οι εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα της χώρας μειώθηκαν κατά περίπου 5%, καθώς η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 8TWh.

Δεύτερο στον κατάλογο, το 34% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Κορέας είναι άνθρακας, με την ηλιακή και αιολική ισχύ να φτάνει το 5%, υπολειπόμενο κατά πολύ του παγκόσμιου μέσου όρου, ο οποίος ανέρχεται στο 12%.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι 12 από τις οικονομίες της G20 είδαν τις κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα να μειώνονται ως αποτέλεσμα της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να πρωτοστατεί με 93% μείωση των εκπομπών άνθρακα από το 2015. Ωστόσο, οι εκπομπές από ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδονησία και η Τουρκία, εξακολουθούν να αυξάνονται. Μεταξύ 2015 και 2022, οι κατά κεφαλήν εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα αυξήθηκαν στην Ινδονησία κατά 56%, ενώ οι εκπομπές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 41%. Η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία έχουν επίσης σημειώσει μεγάλες αυξήσεις στις εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα τα τελευταία επτά χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Οι χώρες της G20 αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και συνεισφέρουν το 80% των συνολικών εκπομπών του τομέα της ενέργειας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Ember, η έκθεση δείχνει ότι η υιοθέτηση τεχνολογιών καθαρής ενέργειας παραμένει πολύ αργή για να μειωθεί σημαντικά η χρήση ορυκτών καυσίμων και να διατηρηθεί ο κόσμος εντός του ορίου αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5°C που έχει τεθεί στη συμφωνία του Παρισιού. Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται, οι χώρες της G20 πρέπει να είναι “ενωμένες στις προσπάθειές τους να τριπλασιάσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να σχεδιάσουν ταχείες και βαθιές περικοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα”, γράφουν οι συντάκτες.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Global Energy Monitor δημοσίευσε νωρίτερα φέτος μια έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι οι μονάδες άνθρακα πρέπει να αποσυρθούν με τεσσεράμισι φορές μεγαλύτερο ρυθμό από τον σημερινό, εάν ο κόσμος θέλει να διατηρήσει τον στόχο του 1,5°C. Σημείωσε επίσης ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας άνθρακα της Κίνας αντισταθμίζει κατά πολύ τη σταδιακή κατάργηση σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο Dave Jones, επικεφαλής της Ember για τις παγκόσμιες γνώσεις, δήλωσε σε δήλωση τύπου: “Η Κίνα και η Ινδία κατηγορούνται συχνά ως οι μεγάλοι ρυπαίνοντες όσον αφορά την παγκόσμια ενέργεια προερχόμενη από άνθρακα. Όμως, αν λάβουμε υπόψη τον πληθυσμό, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία ήταν οι χειρότεροι ρυπαίνοντες ακόμα και το 2022. Ως ώριμες οικονομίες, θα έπρεπε να κλιμακώσουν την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια με αρκετή φιλοδοξία και αυτοπεποίθηση, ώστε να μπορέσουν να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030”.

Ο διαχειριστής του δικτύου της Αυστραλίας, AEMO, προειδοποίησε ότι χωρίς καινοτομία και κατάλληλες επενδύσεις, η χώρα διατρέχει μεγάλο κίνδυνο έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας εάν αποσύρει το 62% του ανθρακικού της στόλου κατά την επόμενη δεκαετία, όπως έχει προγραμματιστεί. Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει τώρα ξεκινήσει συνομιλίες με την Origin Energy για να συζητήσει την παράταση της ζωής του μεγαλύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Αυστραλία.

Οι χώρες της G20 διχάζονται ως προς τις προτάσεις που στοχεύουν στον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και στον διπλασιασμό της έως το 2040, χωρίς να υπάρχει συναίνεση ούτε ως προς τις λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων. Επτά χώρες της G20 – η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ – δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει στρατηγικές σταδιακής κατάργησης του άνθρακα.

Πηγή: power-technology.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like