LOADING

Type to search

ELECTRICITY & E-MOBILITY Featured NEWS Ηλεκτρισμός

Νότια Αφρική: Έτοιμο να καταρρεύσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Avatar
Share

Χωρίς ρεύμα για έως και 10 ώρες κάθε μέρα μένουν οι κάτοικοι της Νότιας Αφρικής, καθώς η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Eskom προσπαθεί με προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος να αποσυμφορήσει το υπό κατάρρευση δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση δημιούργησε τον Μάρτιο μια νέα θέση – υπουργός ηλεκτρικής ενέργειας – και την παρέδωσε στον Kgosientsho Ramokgopa.

Τα σχέδια του Ramokgopa περιλαμβάνουν την παράταση της διάρκειας ζωής των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Eskom με καύση άνθρακα και τη διατήρηση μεγάλων δαπανών για ντίζελ για τους αεριοστρόβιλους ανοικτού κύκλου έκτακτης ανάγκης της Eskom.

Διαβάστε επίσης:

Ο υπουργός έχει επίσης υποσχεθεί να δημοπρατήσει περισσότερα από 15.000 μεγαβάτ (MW) έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – δυναμικότητα που ισοδυναμεί με την τροφοδοσία περίπου 9,75 εκατομμυρίων σπιτιών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eskom.

Στρέφονται στην ηλιακή ενέργεια

Εν τω μεταξύ, ιδιώτες, οργανισμοί και ιδιωτικές εταιρείες που έχουν την οικονομική δυνατότητα σπεύδουν να αγοράσουν συστήματα ηλιακής ενέργειας για να διατηρούν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους σε λειτουργία.

Με τη Νότια Αφρική να αποτελεί όμως ένα από τα κράτη με τις μεγαλύτερες ανισότητες παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, και το κόστος των ηλιακών εγκαταστάσεων θέτει τη συνεχή τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια εκτός των δυνατοτήτων πολλών πολιτών, προκαλώντας απώλεια εισοδήματος, κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας.

Για τα νοικοκυριά που κερδίζουν λιγότερα από 800 ραντ (44 δολάρια) το μήνα, η πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε στο 3% το 2021 από 0,3% το 2015, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της πόλης-περιφέρειας Γκαουτένγκ (GCRO), μια ερευνητική σύμπραξη με έδρα το πανεπιστήμιο.

Διαβάστε επίσης:

Στην υψηλότερη εισοδηματική ομάδα, που καλύπτει όσους κερδίζουν πάνω από 51.200 ραντ (2.800 δολάρια) μηνιαίως, η πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε στο 12% από 4% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την έρευνα.

Ορισμένες εταιρείες χρηματοδοτούν καινοτομίες για την υποστήριξη πολιτών ή φιλανθρωπικών οργανώσεων που διαφορετικά θα έμεναν στο σκοτάδι – είτε μέσω φορητών είτε μέσω pay-as-you-go ηλιακών συστημάτων.

Η Sun Exchange δίνει τη δυνατότητα σε μεμονωμένους αγοραστές να αγοράζουν ηλιακά κύτταρα με μετρητά ή bitcoin για crowdfunded έργα σε αναδυόμενες οικονομίες και στη συνέχεια να τα μισθώνουν σε σχολεία, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς, οι οποίοι πληρώνουν τους επενδυτές για την ενέργεια.

Η εταιρεία άρχισε πρόσφατα να συνεργάζεται με επιχειρήσεις για να τις ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσουν τον προϋπολογισμό τους για κοινωνικές επενδύσεις για να χρηματοδοτήσουν ή να επενδύσουν σε «μετρήσιμα έργα ανανεώσιμης ενέργειας», σύμφωνα με τον Mike Pearce, διευθυντή εταιρικών συνεργατών της Sun Exchange.

Αλλά και η εταιρεία ακινήτων Balwin συνεργάζεται με την τοπική φιλανθρωπική οργάνωση Light Up A Home από το 2020 για τη χρηματοδότηση και διανομή φορητών ηλιακών συλλεκτών σε περισσότερα από 80 νοικοκυριά σε άτυπους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στις οικιστικές της αναπτύξεις.

Οι κίνδυνοι της ιδιωτικοποίησης

Ο πρόεδρος Cyril Ramaphosa ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα σχέδια για την ταχεία προώθηση νέων έργων αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας, αποθήκευσης μπαταριών και φυσικού αερίου, προκειμένου να καλυφθεί ένα επείγον έλλειμμα 6.000 MW και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Οι εταιρείες αγωνίζονται να καλύψουν τα κενά – αλλά η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ενέχει τους δικούς της κινδύνους, προειδοποιούν ερευνητές στον τομέα της ενέργειας.

Θα μπορούσε να αυξήσει το επιχειρηματικό κόστος, το οποίο θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή, δήλωσε η Kalnisha Singh, ιδρύτρια της KD Strategies, μιας εταιρείας παροχής συμβουλών για τον κοινωνικό αντίκτυπο.

Και οι δήμοι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επιδοτούν υπηρεσίες προς τους φτωχούς, καθώς χάνουν έσοδα από τους πλούσιους καταναλωτές που βγαίνουν εκτός δικτύου, ανέφερε σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο της πόλης-περιφέρειας Γκαουτένγκ.

Πηγή: ot.gr

Tags:

You Might also Like