Νέο business plan 93 εκατ. από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Ξεκινά την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος για την πενταετία 2019 – 2023 η Εταιρία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) με σκοπό στο τέλος της περιόδου το 65% του πληθυσμού των περιοχών να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο.

Χθες ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας παρουσίασε στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους το πρόγραμμα ανάπτυξης για την πενταετία συνολικού προϋπολογισμού 93 εκατ. ευρώ. «Συνδυάζει τη ραγδαία επέκταση του δικτύου, των συνδέσεων και των διανεμόμενων όγκων αερίου, με μείωση των τιμολογίων για τους καταναλωτές».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το αναπτυξιακό πρόγραμμα στηρίζεται από τους μετόχους και, πέραν της ανάπτυξης του δικτύου σε νέες και υφιστάμενες περιοχές,προβλέπει επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, σε σύγχρονο εξοπλισμό, σε υποδομές του δικτύου και στην υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων της αλλά και των τρίτων». Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ανήκει κατά 51% στη ΔΕΠΑ και 49% στην ιταλική ENI, η οποία και ασκεί το management της εταιρείας.

Ειδικότερα, το 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης προβλέπει την επέκταση του Δικτύου 4 bar κατά 297 χιλιόμετρα επιπλέον καθώς και 63.000 νέες συμβάσεις σύνδεσης. Οι διανεμόμενοι όγκοι φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν το 2023 στα 436 εκατ. κυβικά μέτρα από 382,5 εκατ. το 2018, ενώ στο τέλος της περιόδου υπολογίζεται ότι οι συνδέσεις των καταναλωτών θα ανέλθουν συνολικά στις 395.000 με το 65% του πληθυσμού να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο.

«Η πρότυπη επιχειρησιακή λειτουργία, η ενίσχυση της αποδοτικότητας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελούν επίσης διακριτούς στόχους του προγράμματος ανάπτυξης. Παράλληλα με την αξιόπιστη και ασφαλή ανάπτυξη του δικτύου, στρατηγική της εταιρείας αποτελεί η χρήση τεχνολογικών καινοτομιών, αλλά και η πρωτοπορία στη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων στο ρυθμιζόμενο περιβάλλον της διανομής αερίου», σημείωσε ο κ. Μπακούρας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη μέσα στη διετία 2017 – 2018 επενδύθηκαν συνολικά 43,1 εκατ. ευρώ για τα δίκτυα διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ενώ κατασκευάστηκαν 190 χλμ. δικτύου 4 bar και 19 bar. Στόχος της εταιρίας είναι να φτάσει το φυσικό αέριο σε όσους περισσότερους κατοίκους, νοικοκυριά, εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες στις περιοχές που έχει υπό την ευθύνη της, διασφαλίζοντας τις περιοχές της Αδείας. Έτσι, το πρόγραμμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ περιλαμβάνει την περαιτέρω επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις υφιστάμενες περιοχές (13 Δήμοι στη Θεσσαλονίκη και 11 στη Θεσσαλία), αλλά και την έλευση του αερίου σε νέες περιοχές. Η προσέγγιση των νέων περιοχών γίνεται μέσω δικτύου αγωγών ή με τη μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νέων περιοχών να επωφεληθούν από τη χρήση του φυσικού αερίου μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση συγκριτικά με ανταγωνιστικά καύσιμα.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More