Νέες ανακαλύψεις για την αποθήκευση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην χρήση των ΑΠΕ από το ευρύ κοινό, εκείνο της αποθήκευσης, ίσως τελικά να πάψει να υφίσταται καθώς απ’ ό,τι φαίνεται τα δεδομένα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Το πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα καθώς η χώρα βρίσκεται πίσω στον τομέα αυτό ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια, ακόμη και σε επίπεδο ιδιωτικής χρήσης, έχουν απορροφήσει στο μέγιστο βαθμό όλες τις τεχνολογίες οι οποίες αφορούν στην αποθήκευση ενέργειας.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ και τα πιο πρόσφατα ευρήματα ίσως να μπορέσουν να προσφέρουν λύση και στα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία όταν τίθεται θέμα χρήσης των ΑΠΕ έχουν να αντιμετωπίσουν τον «αντίλογο» της αποθήκευσης και της χρήσης των φυσικών πόρων τη στιγμή που είναι απαραίτητο.

Οι μηχανικοί του MIT έχουν αναπτύξει ένα σύστημα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια, το οποίο επιτρέπει την παράδοση αυτής της ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο. Το σύστημα μπορεί να σχεδιαστεί για να τροφοδοτεί μια μικρή πόλη όχι μόνο όταν υπάρχει άνεμος ή ηλιοφάνεια αλλά για όλο το 24ωρο λύνοντας ουσιαστικά το βασικό πρόβλημα χρήσης των ΑΠΕ.

Ο νέος σχεδιασμός αποθηκεύει θερμότητα που παράγεται από την πλεονάζουσα ενέργεια από ηλιακή ή αιολική ενέργεια σε μεγάλες δεξαμενές κατασκευασμένες από γραφίτη που περιέχουν πυρίτιο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν πολύ πιο προσιτό από ό,τι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες έχουν προταθεί ως μια βιώσιμη, αν και δαπανηρή, μέθοδος αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκτιμούν επίσης ότι το σύστημα θα κοστίσει περίπου το ήμισυ της αντλίας υδροηλεκτρικής αποθήκευσης και όπως υποστηρίζουν αποτελεί τη φθηνότερη μορφή αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα μέχρι σήμερα.

«Ακόμη και αν θέλαμε να τρέξουμε το δίκτυο αποκλειστικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν θα μπορούσαμε, επειδή θα ήταν απαραίτητες γεννήτριες οι οποίες θα τροφοδοτούνταν με ορυκτά καύσιμα για να αντισταθμίσουμε το γεγονός ότι η προσφορά από ΑΠΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στη ζήτηση», υποστηρίζει ο Asegun Henry,Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. «Αναπτύσσουμε μια νέα τεχνολογία, η οποία αν είναι επιτυχής, θα λύσει το πρόβλημα αποθήκευσης». Ο Henry και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν το σχεδιασμό τους στο περιοδικό Energy and Environmental Science.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More