Μ. Παναγιωτάκης: Σταθάκης – Σκουρλέτης ζημίωσαν 1 δισ. τη ΔΕΗ

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής ως ο υπεύθυνος για την αρνητική πορεία των μεγεθών της εταιρείας. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, έχει βρεθεί στο προσκήνιο όχι μόνο για τις διαρκώς συρρικνούμενες οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησης, αλλά επιπλέον και για την αμφιλεγόμενη εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας του αντιπροέδρου της γειτονικής εταιρείας. Το Σαββατοκύριακο λοιπόν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ έκανε δύο παρεμβάσεις, δίνοντας συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών και κάνοντας δήλωση στην εφημερίδα Documento απαντώντας στην κριτική που δέχεται.

Στις δύο αυτές παρεμβάσεις ωστόσο, αίσθηση προκαλούν οι σαφείς αιχμές που αφήνει ο διοικητής της ΔΕΗ εναντίον των δύο υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν την εποπτεία του ενεργειακού τομέα επί δικής του θητείας. Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτάκης αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές οικονομικές επιδόσεις της ΔΕΗ σε  συγκεκριμένες αποφάσεις των δύο υπουργών που όπως υποστηρίζει  ζημίωσαν τη ΔΕΗ περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου της ΔΕΗ (που είναι ζημιογόνα) ο κ. Παναγιωτάκης παρέθεσε για πρώτη φορά στοιχεία για την περίοδο 2015 – 2018 και για κόστη που επωμίστηκε από αποφάσεις των υπουργών ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη την επίμαχη τριετία η ΔΕΗ ζημιώθηκε μόνο από τρεις αποφάσεις με συνολικά 962 εκατ. ευρώ:

•    Με 574 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος ΑΠΕ (απόφαση του νυν υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη για την επιβολή της λεγόμενης χρέωσης προμηθευτή)
•    Με 315 εκατ. ευρώ από της δημοπρασίες ΝΟΜΕ (που είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης επί υπουργίας Π.  Σκουρλέτη, ενώ και η απόφαση για τις τιμές εκκίνησης των δημοπρασιών ορίστηκαν επίσης με υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού)
•    Με 73 εκατ. ευρώ από το μόνιμο μηχανισμό ισχύος (ΑΔΙ, που επίσης είναι απόφαση του Δεκεμβρίου του 2015 επί υπουργίας Π. Σκουρλέτη)

Μικρότερα ποσά επιβαρύνθηκε η ΔΕΗ σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη στην επίμαχη τριετία και από άλλους παράγοντες όπως η υπόθεση Energa (128 εκατ. ευρώ) και η ενεργειακή κρίση του 2017 (65 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ΔΕΗ ο  τ ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι δεν του επεβλήθη η εξαγορά της EDS αλλά ότι αποτελεί επιχειρηματική απόφαση, ενώ κάνει λόγο για λάσπη στο πρόσωπό του και επικαλείται την παμψηφεί αθώωσή του, για την υπόθεση της ανανέωσης της θητείας του ενώ βρισκόταν σε ισχύ η πρωτόδικη καταδίκη του. Αποδίδει σε παρέμβαση ιδιωτικών συμφερόντων την αρνητική απόφαση της γενικής διεύθυνσης περιβάλλοντος της ΕΕ για την παράταση των ωρών λειτουργίας της παλαιάς και ρυπογόνου μονάδας του Αμύνταιου, ενώ για τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ, σημειώνει ότι στην τριετία είχε έκτακτες δαπάνες (περιλαμβανομένης και της κατασκευής της Πτολεμαΐδας 5 την οποία περιλαμβάνει στα έκτακτα έξοδα) ύψους 1,4 δις ευρώ και στο ίδιο διάστημα μείωσε το δανεισμό της 821 εκ. ευρώ.

Παραδέχεται ότι το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ επιβαρύνεται από την αύξηση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ωστόσο δηλώνει ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η έκπτωση του 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τέλος σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη οι ανείσπρακτες οφειλές ανέρχονται σε 2,335 δις ευρώ, ενώ για το διαγωνισμό της αποεπένδυσης των λιγνιτών αναφέρει ότι οι προσφορές θα κατατεθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More