LOADING

Type to search

NEWS Ηλεκτρισμός ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Μυτιληναίος: Πρωτοπόροι στις συνέργειες ενέργειας και μετάλλων – Ο Μηχανισμός CBAM δεν λειτουργεί, πρέπει να αλλάξει

Avatar
Share

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αλουμινίου, μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στην εξειδικευμένη πλατφόρμα S&P Commodity Insights και τη δημοσιογράφο Laura Varriale, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί τελικά να προστατεύσει τους ευρωπαίους παραγωγούς, από τον ανταγωνισμό τρίτων χωρών.

Σχετικά με τους ευρωπαϊκούς στόχους απανθρακοποίησης, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι απαιτείται μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση, ώστε να μην υπονομευθεί τελικά και ο ίδιος ο στόχος της ενεργειακής μετάβασης.

Στη συνέντευξή του στην S&P Commodity Insights, ο επικεφαλής της Μυτιληναίος ανέλυσε την απόφαση του πρόσφατου εταιρικού μετασχηματισμού και τον διαχωρισμό των κλάδων Ενέργειας και Μεταλλουργίας, αλλά και τις συνέργειες που δημιουργούνται, σημειώνοντας ότι η επιλογή δικαιώνει την εταιρεία, κάτι που πιστοποιεί και το ίδιο το μέσο.

Οι συνέργειες αυτές, αλλά και οι διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας της MYTILINEOS -τόνισε-  θωρακίζουν την εταιρεία, όπως διεφάνη και στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Ο Κλάδος Μεταλλουργίας μάλιστα έχει ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής στον κλάδο χάρη στις συνέργειές της με τον Κλάδο της Ενέργειας και τη θέση της ως ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος παραγωγός αλουμινίου στην ΕΕ. 

Κατά συνέπεια, ο Κλάδος Μεταλλουργίας της MYTILINEOS, και ειδικότερα το Αλουμίνιον της Ελλάδας — παρά το γεγονός ότι δεν είναι στο απυρόβλητο από την αδύναμη ζήτηση και τις ασταθείς τιμές — κατάφερε να λειτουργήσει το διυλιστήριο αλουμίνας και το χυτήριο αλουμινίου με πλήρη παραγωγική δυναμικότητα το 2023.

Η εταιρεία παρήγαγε συνολικά 239.000 mt αλουμινίου το 2023, σημειώνοντας αύξηση 1% από το 2022, συμπεριλαμβανομένων 183.000 mt πρωτογενούς αλουμινίου και 56.000 mt ανακυκλωμένου αλουμινίου.

Η παραγωγή αλουμίνας αυξήθηκε επίσης 1% ετησίως, φτάνοντας τους 869.000 mt το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε οι ενεργειακές τιμές παραμένουν “αγκάθι” για τον κλάδο, αφού αντιστοιχούν στο 40% του συνολικού κόστους παραγωγής.

Και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να αναθεωρηθεί η προσέγγιση σε ό,τι αφορά το CBAM με γνώμονα την αμερικανική νομοθεσία Inflation Reduction Act και τις αντίστοιχες σε άλλες χώρες, καθώς όπως προειδοποίησε, ο εισερχόμενος  Μηχανισμός της ΕΕ δεν θα επιτύχει αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί – να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, ενώ απαλλάσσονται από τις εκπομπές άνθρακα ταχύτερα από άλλα μέρη του κόσμου. 

«Από την αρχή», είπε ο κ. Μυτιληναίος, έχουμε επισημάνει ότι ο CBAM δεν είναι ένα κατάλληλο ή αποτελεσματικό εργαλείο κατά των εκπομπών άνθρακα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια δασμολογική επιβάρυνση στα σύνορα που δεν κάνει τίποτα για να αντισταθμίσει το καταστροφικό χτύπημα που προκύπτει από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ [ETS] για το κόστος παραγωγής των βιομηχανιών της ΕΕ».

Γι αυτό και η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγιση του CBAM και να κοιτάξει πέρα από τον Ατλαντικό στον νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού των ΗΠΑ σχηματίζοντας μια «λέσχη κλίματος» με άλλες χώρες για να προωθήσει την πορεία απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.

«Στην Ευρώπη, η έμφαση ήταν αποκλειστικά στην επιδίωξη ενός επιθετικού προγράμματος προς την απολιγνιτοποίηση της ενέργειας, θεωρώντας δεδομένες την αξιοπιστία και την προσιτή τιμή. Διαψευστήκαμε με επώδυνο τρόπο.

»Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή έχουν αποδείξει ότι οι εξαρτήσεις εφοδιασμού πρέπει να διαφοροποιηθούν και ότι τα ορυκτά καύσιμα θα είναι αναγκαία για να γεφυρωθεί η μετάβαση την πράσινη ενέργεια.

»Αυτή είναι η μοναδική δυνατή λύση για να αποφευχθεί η μαζική υποβάθμιση της ίδιας της μετάβασης· αν ζητήσουμε από τις εταιρείες να επενδύσουν μόνο σε έργα με προκλητική οικονομική δυσκολία,, αργά ή γρήγορα το όλο εγχείρημα θα αποτύχει», κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.