Μειώνονται οι εξαγωγές αμερικανικού LNG – “Βουτιά” στις τιμές

Μπορεί να είδαμε τα τελευταία χρόνια τις ΗΠΑ να αναδεικνύονται σε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της διεθνούς αγοράς LNG, ωστόσο οι επιβραδυμένες εξαγωγές των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι οι αμερικανικές εξαγωγές LNG βρίσκονται υπό πίεση. Μια κατάσταση που αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές, να συνεχιστεί και στο άμεσο μέλλον.

Ενώ, λοιπόν, η εταιρεία αναλύσεων Rystad Energy, έναν χρόνο πριν, εκτιμούσε πως οι ΗΠΑ θα προσθέτουν στην προσφορά τους 35 εκατ. τόνους LNG σε ετήσια βάση για τα επόμενα τρία έτη, από τον περασμένο Μάρτιο, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βαίνουν μειούμενες.

Η RBN Energy αναφέρει σχετικά ότι τα συνολικά φορτία LNG από τα αμερικανικά λιμάνια έφτασαν στο peak τους τον περασμένο Ιανουάριο, και συγκεκριμένα στα 74, τον Φεβρουάριο υποχώρησαν στα 65, τον Μάρτιο στα 69 και στα 59 τον Απρίλιο. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών κατευθύνθηκε στην Ευρώπη. «Οι μειώσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες και οι ακυρώσεις αποστολών LNG θα αυξηθούν», τονίζεται σε πρόσφατο report.

Εν τω μεταξύ, η πανδημία έχει προξενήσει σημαντικό πλήγμα και στις τιμές του LNG, με το Reuters να εκτιμά ότι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η “βουτιά” φτάνει έως και το 30%. Σε ανάλυσή της η Rystad Energy εξετάζει τρία σενάρια της εξέλιξης της τιμής Henry Hub. Στο πιο συντηρητικό σενάριο, όπου έως το 2023 η τιμή θα παραμείνει στα επίπεδα των $1,8-1,9/MMBtu (million British thermal unit), η παραγωγή LNG στη Λεκάνη Haynesville θα μειωθεί. Ως αποτέλεσμα, μόλις 20 οριζόντιες πηγές θα τίθενται σε λειτουργία κάθε μήνα και η καθαρή παραγωγή αερίου από τη Λεκάνη Haynesville θα μειωθεί από τα 12,5 δισ. κυβικά πόδια/ημέρα στα 10 δισ. κυβικά πόδια/ημέρα μεταξύ των ετών 2020 και 2022.

Εξαιτίας αυτών των στρεβλώσεων, αμερικανικές εταιρείες όπως η Sempra και η Cheniere Energy έχουν αναδιαμορφώσει τα πλάνα τους, μιας και υπάρχει το σενάριο οι Ευρωπαίοι αγοραστές,  αν κρίνουν υψηλό το κόστος μεταφοράς LNG από τις ΗΠΑ, να στραφούν σε άλλες πηγές LNG.

Με πληροφορίες από S&P Global, oilprice.com

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More