Μεγάλη αύξηση στα καθαρά κέρδη και στα ταμειακά διαθέσιμα του ΔΕΣΦΑ

Εντυπωσιακή αύξηση  κατά 149,4% παρουσίασε  η κερδοφορία του ΔΕΣΦΑ για το 2017, ενώ  μεγάλη άνοδο κατέγραψαν ο κύκλος εργασιών και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Διαχειριστή έρχονται να επιβεβαιώσουν τις υπεραξίες του αλλά και τις προσδοκίες των μετόχων του (δημόσιο και ΕΛ.ΠΕ) για υψηλό τίμημα στο διαγωνισμό πώλησης του 66%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιεύσει ο ΔΕΣΦΑ τα έσοδα από πωλήσεις το 2017 ανέβηκαν κατά 58% και έκλεισαν στα 268,6 εκατ. ευρώ από 169,6 εκατ. ευρώ. Το καθαρό κέρδος χρήσης εκτινάχθηκε κατά 149,4% και για την ακρίβεια έκλεισε στα 85,6 εκατ. ευρώ από 34,6 εκατ. το 2016.

Το μεγάλο όμως ατού… του Διαχειριστή είναι τα ταμειακά διαθέσιμα. Σύμφωνα με τον ισολογισμό το 2017 αυτά ήταν στα 227,7 εκατ. ευρώ έναντι 145,8 εκατ. ευρώ. Ήταν δηλαδή περισσότερα κατά 56,1%. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο μέγεθος αφενός καταδεικνύει την ισχυρή θέση στην οποία βρίσκεται ο ΔΕΣΦΑ, και αφετέρου κάποιοι σημειώνουν, πως μπορεί να αποτελέσει και το κλειδί για τη διαμόρφωση του τελικού τιμήματος ως προς την εξαγορά του 66%.

Η αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή έχει μπει πια στην τελική ευθεία κι ενδεχομένως εντός της εβδομάδας να καθοριστεί και πότε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα ανοίξει τις προσφορές των δύο σχημάτων που διεκδικούν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ υπενθυμίζεται ότι είναι η μία της ιταλικής Snam, της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Enagas και η δεύτερη της ισπανικής Reganosa, της ρουμάνικης Transgaz και της EBRD.

Εκτιμήσεις παραγόντων που εμπλέκονται στην αποκρατικοποίηση θέλουν τις προσφορές των δύο σχημάτων να κινούνται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πριν το άνοιγμα των φακέλων. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση τους με βάση τις ανεξάρτητες αποτιμήσεις, τις οποίες επίσης θα γνωρίζει την ίδια μέρα με την αποσφράγιση των προσφορών.

Στην αγορά επίσης προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η περίοδος της απουσίας διακυβέρνησης στην Ιταλία μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Κι αυτό στο ενδεχόμενο που ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ οδηγηθεί στον δεύτερο γύρο προσφορών και εφόσον η κοινοπραξία με επικεφαλής τη Snam κληθεί να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.

Πηγή: capital.gr, euro2day.gr

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More