Μακρόν: Έως το 2021 θα κλείσουμε όλα τα εργοστάσια με άνθρακα

Μέχρι το τέλος του 2021 η Γαλλία σκοπεύει να έχει κλείσει όλα τα εργοστάσια που λειτουργούν με καύση άνθρακα, δήλωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας νωρίτερα απόψε στην Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Βόννη.

Ο κ. Μακρόν πρόσθεσε ότι η χώρα του θα στραφεί δυναμικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπληρώσει το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην λειτουργία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) που πλήττεται ιδιαίτερα από την απόφαση της Ουάσιγκτον, η οποία μετά τα δύο εκατομμύρια ευρώ που χορήγησε στον Οργανισμό το 2016, δεν διέθεσε για το τρέχον έτος απολύτως τίποτα. «Ελπίζω όμως ότι η Ευρώπη θα αναπληρώσει τους Αμερικανούς και θέλω να σας πω ότι η Γαλλία θα είναι παρούσα σε αυτό το ραντεβού. Εύχομαι όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να μπορέσουν, μαζί με μας, να αναπληρώσουν την απώλεια της αμερικανικής χρηματοδότησης, αλλά μπορώ να σας εγγυηθώ ότι από το 2018 δεν θα λείψει ούτε σεντ από τον IPCC, προκειμένου να λειτουργήσει και να συνεχίσει να εξηγεί τις αποφάσεις μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 12 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι Σύνοδος Κορυφής με αφορμή την δεύτερη επέτειο από την υπογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα. Σε αυτήν έχουν προσκληθεί περίπου 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά «για την ώρα» όχι και ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως διευκρίνισε το Ελιζέ. Αντικείμενο της Συνόδου είναι να αναδειχθούν τα πρώτα απτά αποτελέσματα και κυρίως να κινητοποιηθεί η απαραίτητη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, συμπλήρωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και επισήμανε ότι στόχος του είναι δείξει ότι οι πόλεις και ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ θα αναπληρώσουν το σύνολο της αμερικανικής δέσμευσης.

Ο Πρόεδρος Μακρόν δεν κατόρθωσε παρόλα αυτά να ικανοποιήσει τις γαλλικές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις. «Η Γαλλία πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αύξηση της χρηματοδότησης της προσαρμογής των πιο αδύναμων πληθυσμών», ανακοίνωσε το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα, ενώ το Ίδρυμα για τη φύση και τον άνθρωπο πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος απέτυχε να ανακοινώσει κάτι νέο για την επιτάχυνση της οικολογικής μετάβασης της Γαλλίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More