Μήνυμα προς την κυβέρνηση και… «κατενάτσιο» της ιταλικής Snam για ΔΕΣΦΑ

Η ιταλική εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν στους αναλυτές τα αποτελέσματα του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου της Ιταλίας Snam Rete Italia. Η ιταλική εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και το θέμα της ελληνικής αποκρατικοποίησης βρέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων που τέθηκαν προς το διευθύνοντα σύμβουλο Μάρκο Αλβερά.

Ο επικεφαλής της Snam κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο έστειλε σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η παρουσία της εταιρείας στο διαγωνισμό θα εξαρτηθεί από το θεσμικό πλαίσιο και τις αλλαγές που θα αποφασιστούν στην επικείμενη αναθεώρηση των ταριφών του δικτύου φυσικού αερίου.

Ο Ιταλός μάνατζερ εμφανίστηκε να γνωρίζει πολύ καλά ακόμη και λεπτομέρειες σε σχέση με το ΔΕΣΦΑ και την ελληνική αγορά, σημείωσε ότι από πλευράς προοπτικών η ελληνική εταιρεία ενδιαφέρει τη Snam και εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός στο διαγωνισμό. Κράτησε ωστόσο κλειστά τα χαρτιά του και εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός σε σχέση με την πιθανή συμμετοχή της ιταλικής εταιρείας στο διαγωνισμό.

Είτε παίζοντας παιχνίδι τακτικής, είτε επειδή πράγματι οι Ιταλοί γνωρίζουν πολύ καλά το παρασκήνιο της ακύρωσης του προηγούμενου διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ και της πώλησης του 66% στην εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Αλβερά χαρακτήρισε πρόωρο το να γίνεται κουβέντα για οποιοδήποτε ενδιαφέρον προτού υπάρξει ρητή και ολοκληρωμένη εικόνα για το θεσμικό πλαίσιο γύρω από το διαχειριστή.

Ειδικότερα, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, ζητήθηκε από τον Ιταλό μάνατζερ να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος της Snam για το ΔΕΣΦΑ. «Πολιτική μας είναι να μη σχολιάζουμε φήμες και δημοσιεύματα” απάντησε ο ίδιος προσθέτοντας ότι η γενική επενδυτική στρατηγική της εταιρείας στηρίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον οι επενδύσεις να αφορούν σε στόχους που καλύπτουν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια και κριτήρια επενδυτικού ρίσκου. Δεύτερον να εξασφαλίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Τρίτον  να ενισχύουν την αξία των υποδομών της εταιρείας,  να ενισχύουν την αξία της και να ξεκλειδώνουν δυνατότητες ανάπτυξης.

Τα κριτήρια αυτά καλύπτονται από το ΔΕΣΦΑ σε ό,τι αφορά το κομμάτι των αξιών και των δυνατοτήτων ανάπτυξης, ωστόσο όπως είπε ο κ. Αλβερά,  τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο.

Υπάρχει μια προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για τις 7 Αυγούστου και αναμένω ανταγωνισμό με δεδομένη τη στρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδας στο χάρτη των ευρωπαϊκών υποδομών αερίου.

Ωστόσο πρόσθεσε ο ίδιος ότι υπάρχει μια επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού τιμολόγησης που θα γίνει το Σεπτέμβριο. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ των πωλητών και θα πρέπει να καθορίσουν ένα σταθερό κανονισμό πριν κατατεθεί οποιαδήποτε προσφορά από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Όχι μόνο δε θέλουμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού αλλά αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να μιλάμε για ενδιαφέρον ιδιαίτερα όταν δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο” τόνισε ο κ. Αλβερά.

Υπενθυμίζεται ότι το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar προκλήθηκε με αφορμή τις αλλαγές στον κανονισμό τιμολόγησης της εταιρείας. Μάλιστα η Snam γνωρίζει πολύ καλά όλο το παρασκήνιο καθώς συμμετείχε στις διαβουλεύσεις έχοντας υπογράψει MoU με τους Αζέρους για την απόκτηση μεριδίου τουλάχιστον 17% από το συνολικό μερίδιο 66% της Socar.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More