Μάχη με τον χρόνο για τον ΔΕΣΦΑ

Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ καθώς στις 16 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία αποτελεί και προαπαιτούμενο του μνημονίου.

Στη συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ την Πέμπτη, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που θα αφορούν στην τελική μορφή της συμφωνίας όπως είναι τα δικαιώματα του δημοσίου, η σύνθεση του νέου ΔΣ, το δικαίωμα πώλησης των μετοχών σε τρίτους μετά την εξαγορά κλπ.

Ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη β’ φάση και οι δύο επενδυτές που καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές είναι η κοινοπραξία των Snam SpA – Enagas Internacional – Fluxys S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie και Regasificadora del Noroeste S.A. (Reganosa).

Θετικό έδαφος για το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ δημιουργεί η ενισχυμένη κερδοφορία ενώ η διοίκηση αναμένει ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί με θετικό αποτέλεσμα παρά το μειωμένο ανταγωνισμό.

Όπως είναι γνωστό η πώληση του ΔΕΣΦΑ εκκρεμεί από το 2013 και αποτελεί προαπαιτούμενο από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση. Η τελευταία προσπάθεια πώλησης είχε γίνει το 2016 στην αζέρικη Socar αλλά η συμφωνία «κόλλησε» ύστερα από τη ρύθμιση του πρώην υπουργού Ενέργειας, κ. Σκουρλέτη,  η οποία είχε περιορίσει την περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, μειώνοντας τα ανακτήσιμα ποσά για επενδύσεις της περιόδου 2006-2015, από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More