Κύπρος: Συναντήσεις με την Exxon Mobil για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Οι επικείμενες γεωτρήσεις στην Κύπριακή ΑΟΖ οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο τετράμηνο του 2018 είναι το αντικείμενο συζήτησης σημερινής συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη με αντιπροσωπεία  του Αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της, Τράισταν Άσπρεϊ.

Το γεγονός αυτό γνωστοποίησε ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας, στο πλαίσιο δηλώσεων του στα εγκαίνια του καζίνο στο Ζακάκι, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Κύπρο. Γνωστοποίησε ακόμα ότι ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobil συναντήθηκε ήδη το πρωί με τον ΥΠΕΞ Nίκο Χριστοδουλίδη, ενώ μετά το μεσημέρι ενδεχομένως και αυτή την ώρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τον ίδιο στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, προγραμματίζονται δυο γεωτρήσεις η μια μετά την άλλη στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, αφού ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι  απαραίτητες γεωλογικές  και γεωφυσικές μελέτες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι πολύ αβέβαιες και πρόσθεσε το τεμάχιο 10 προκάλεσε στο παρελθόν το μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο τρίτο γύρο αδειοδότησης, οπότε η κυβέρνηση έχει προσδοκίες, αλλά αναμένει τις γεωτρήσεις ελπίζοντας ότι θα επιβεβαιωθούν.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Exxon Mobil δεν είναι τυχαία αφού συνδέεται με δύο γεγονότα:

– Το πρώτο είναι το γεγονός ότι την Τετάρτη, ολοκληρώθηκαν πλήρως οι εξειδικευμένες έρευνες αλλά και οι επί τόπου ετοιμασίες στους στόχους «Δελφίνη», «Ανθεία» και «Γλαύκος», που όπως όλα δείχνουν αυξάνουν την αισιοδοξία για επιτυχή αποτελέσματα.

– Το δεύτερο γεγονός είναι οι προχθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, με προειδοποιήσεις προς την Τουρκία για τυχόν παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ιδιαίτερα για ένα εκ των δύο στόχων στο τεμάχιο 10, όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, δημιουργούν αρκετή αισιοδοξία για ευρήματα που μπορεί να αλλάξουν αισθητά την ενεργειακή εικόνα, ωστόσο αυτό είναι κάτι που όλοι τονίζουν ότι μόνο με την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων θα μπορεί να αποδειχθεί αν ισχύει ή όχι.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More