Κύπρος: Στα μέσα Φεβρουαρίου επίσημες ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα

Την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη» ανακοίνωσαν η κυπριακή κυβέρνηση και η ExxonMobil, χωρίς να διευκρινίζεται αν εντοπίστηκε ή όχι φυσικό αέριο.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Delphyne-1» και ότι το πλοίο-γεωτρύπανο Stena IceMax έχει ήδη μετακινηθεί και ξεκίνησαν οι εργασίες στον δεύτερο στόχο «Glaucus-1» της κοινοπραξίας, στο ίδιο τεμάχιο.

Η επίμαχη φράση της ανακοίνωσης ήταν η εξής: «Διευκρινίζεται ότι κατόπιν συνεννόησης υπουργείου και κοινοπραξίας περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν με την ολοκλήρωση και του δεύτερου αυτού σκέλους του παρόντος ερευνητικού της προγράμματος». 

Πληροφορίες του «Πολίτη» από ιδιωτικές πηγές συγκλίνουν -εδώ και μέρες- στο συμπέρασμα ότι οι εργασίες του Stena IceMax στέφθηκαν με αποτυχία: Δεν εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου.

Ωστόσο, άλλη πηγή ανέφερε στον «Πολίτη» ότι η ιδιάζουσα, όπως αποδείχθηκε, γεωλογική δομή που εξετάστηκε μέσω της γεώτρησης επιτρέπει στους επιστήμονες της ExxonMobil να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας νέας προσπάθειας στο κοντινό μέλλον, στον ίδιο στόχο, σε άλλο σημείο και σε μεγαλύτερο βάθος.

Αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης που προετοιμάζεται πυρετωδώς στον στόχο Γλαύκος και αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων που αντλήθηκαν από τη Δελφύνη. 

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης σχολίασε στο Sigmalive τα περί μη ευόδωσης των προσδοκιών στους τελευταίους στόχους λέγοντας ότι θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι γιατί είναι η φύση των δραστηριοτήτων αυτών.

Κάνουμε πολλές γεωτρήσεις -είπε- με χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στην κάθε μια για να ανέβει συνολικά η προοπτική ότι θα είμαστε επιτυχημένοι σε κάποιες από αυτές, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο προσελκύουμε εταιρείες που λαμβάνουν μεγάλα ρίσκα.

Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω για τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να αποκαλύψει τι θα μπορούσε να γίνει όταν τελειώσει και η δεύτερη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος», συνέχισε, θέτοντας τις όποιες τοποθετήσεις στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More