LOADING

Type to search

NEWS OIL & GAS

Κομισιόν: Στο τέλος του 2023 η πρώτη δημοπρασία για την υποστήριξη παραγωγής πράσινου υδρογόνου

Share

Η πρώτη δημοπρασία για τη στήριξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη θα βοηθήσει στην κατανόηση της προσφοράς και της ζήτησης στην αναδυόμενη αγορά της ΕΕ όταν πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδια για τη δημιουργία μιας τράπεζας υδρογόνου τον Μάρτιο του 2023, με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος κόστους μεταξύ καθαρού υδρογόνου και τρέχουσας παραγωγής υδρογόνου που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα που εκπέμπουν άνθρακα.

Διαβάστε επίσης:

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια τέτοια δημοπρασία και πραγματικά ελπίζουμε ότι θα δώσει επίσης σαφήνεια στην αγορά και την τιμή της αγοράς», δήλωσε ο Alexandre Paquot από το τμήμα κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της EURACTIV στις 25 Μαΐου.

Το ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρόλυση νερού θεωρείται πιθανή πρώτη ύλη χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τη βιομηχανία, καύσιμο για βιομηχανικούς τομείς που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν και λύση αποθήκευσης ενέργειας.

Στόχος της ΕΕ είναι να φθάσει τα 20 εκατομμύρια τόνους παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030, το ήμισυ των οποίων θα πρέπει να καλυφθεί από εγχώριες προμήθειες. Ωστόσο, η παραγωγή εξακολουθεί να κοστίζει περισσότερο από τις διεργασίες ορυκτού υδρογόνου και υπάρχουν μόνο 40 γιγαβάτ δυναμικότητας ηλεκτρολυτικών κυψελών επί του παρόντος σε εξέλιξη, σε σύγκριση με τα 160 γιγαβάτ που απαιτούνται σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Πρέπει να υπάρξει υποστήριξη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταλήξαμε με μεγάλη σαφήνεια σε αυτήν την Τράπεζα Υδρογόνου», δήλωσε ο Paquot, προσθέτοντας ότι αυτό συνοδεύεται από περαιτέρω στήριξη από τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής βοήθειας και των χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ από τον COVID.

Διαβάστε επίσης:

Λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί

Στόχος της δημοπρασίας είναι η αποτελεσματική κατανομή κονδυλίων για την επέκταση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τη μείωση του κόστους, ανταμείβοντας την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου με σταθερή πριμοδότηση ανά παραγόμενο κιλό για μέγιστο διάστημα 10 ετών.

Η βιομηχανία υδρογόνου χαιρέτισε το σύστημα, ιδίως καθώς επικεντρώνεται στο λειτουργικό κόστος, το οποίο αποτελεί το 70% του σταθμισμένου κόστους παραγωγής υδρογόνου, επαινώντας επίσης την απλότητα των όρων που έχουν τεθεί μέχρι στιγμής.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της δημοπρασίας θα ανακοινωθούν από την Επιτροπή στο τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον Paquot, η ΕΕ επιθυμεί μια διαφανή δημοπρασία χωρίς σταθερό ανώτατο όριο για να δει «πού θα καταλήξει η αγορά». Αυτός ο ανταγωνιστικός μηχανισμός υποβολής προσφορών θα συμβάλει στην αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας, πρόσθεσε.

Άλλοι ζητούν από την ΕΕ να διασφαλίσει ότι τα χρήματά της δεν θα σπαταληθούν, καθώς απαιτούνται δημόσιοι πόροι για τη στήριξη της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

«Αν έχουμε μόνο ένα καθορισμένο κομμάτι χρημάτων να ξοδέψουμε, […] τότε πρέπει να είμαστε πραγματικά σαφείς και αποτελεσματικοί σχετικά με το πώς ξοδεύουμε αυτά τα χρήματα», δήλωσε η Rheanna Johnston, υπεύθυνη πολιτικής που εργάζεται για την ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ στο think-tank E3G για το κλίμα.

Πρόσθεσε ότι το υδρογόνο θα παραμείνει σχετικά ακριβό και σπάνιο για την επόμενη δεκαετία, οπότε η ΕΕ πρέπει να είναι έξυπνη σχετικά με τη χρήση του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι γνωρίζει ότι το υδρογόνο είναι σπάνιο και γι ‘αυτό πρέπει να κατευθυνθεί σε βιομηχανίες που το χρειάζονται περισσότερο και δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν εύκολα.

«Όταν εξετάζουμε τη μακροπρόθεσμη απαλλαγή της οικονομίας μας από τον άνθρακα, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ορισμένοι τομείς θα χρειαστούν περισσότερο από αυτό το υδρογόνο από άλλους», παρατήρησε ο Paquot.

Η Hydrogen Europe πρότεινε τη διεξαγωγή τομεακών προκηρύξεων δημοπρασιών για την ενίσχυση του θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των υπευθύνων, επιμένοντας ότι η τράπεζα δεν θα πρέπει να είναι αποκλειστική για συγκεκριμένους τομείς.

Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα

Η πρώτη πιλοτική δημοπρασία θα βασιστεί σε 800 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, που τροφοδοτείται από την αγορά άνθρακα του μπλοκ.

Ωστόσο, αναγνωρίζεται ευρέως ότι δεν θα είναι αρκετό για να οδηγήσει την ανάπτυξη που απαιτείται στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, με το ποσό αυτό να καλύπτει μόλις ένα έργο, σύμφωνα με τον Patryk Demski από την Tauron, μια πολωνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επιτροπή γνωρίζει ότι τα 800 εκατομμύρια ευρώ είναι ανεπαρκή και επιμένει ότι το ποσό είναι μόνο για τον πιλοτικό γύρο. Αλλά ο Paquot προειδοποίησε επίσης να μην ξεκινήσει ένας αγώνας επιδοτήσεων με τις ΗΠΑ.

«Αν συγκρίνουμε με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και αυτό που προσφέρουν όσον αφορά τη μείωση των φόρων, πρόκειται για πολλά χρήματα και δεν είμαι σίγουρος ότι θέλουμε να εισέλθουμε σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού», είπε.

«Θέλουμε να αφήσουμε τις αγορές να έρθουν με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο παραγωγής υδρογόνου και, με τη δημοπρασία, θα υποστηρίξουμε τα καλύτερα έργα», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like