«Κοκκίνισε» το Χρηματιστήριο Αθηνών το -8% της ΔΕΗ

Η ισχυρή πτώση της ΔΕΗ άσκησε σημαντικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών χθες (6 Ιουνίου), το οποίο έκλεισε με απώλειες, μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και αρκετών εναλλαγών προσήμου, καθώς η αποτίμηση των συστάσεων της Κομισιόν συνεχίζεται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 816,95 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 813,52 μονάδων (-0,96%) και 829,22 μονάδων (+0,95%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 555 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,41%, στις 2.093,86 μονάδες, ενώ στο -3,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.158,08 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 737,57 μονάδες.

Οι καθυστερήσεις, αλλά και τα εμπόδια που διαπίστωσε η Κομισιόν στις μεταρρυθμίσεις του τομέα της ενέργειας, έπληξαν τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία σημείωσε σοβαρές απώλειες της τάξεως του 8,16%. Διότι όπως ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν, «όλες οι προθεσμίες για τις μεγάλες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στον τομέα εμφανίζουν σημαντική καθυστέρηση και υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για την κατεύθυνση που ακολουθεί η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα”. Μάλιστα, η δραματική κατάσταση της ΔΕΗ, οδήγησε την Επιτροπή να θέτει ευθέως ζήτημα αύξησης στα τιμολόγια ρεύματος προκειμένου να ανακτηθούν τα κόστη της επιχείρησης και να ξεπαγώσουν οι ζωτικής σημασίας για την αγορά επενδύσεις.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους της τελικής εικόνας της αγοράς σήμερα, η οποία αν και προσπάθησε ενδοσυνεδριακά να συνεχίσει τη χθεσινή της αντίδραση, η «ανάγνωση» της πολυσέλιδης έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που αφήνει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα. Και όπως σχολίασαν σχετικώς αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, σταδιακά οι επενδυτές θα ενσωματώνουν στις κινήσεις τους όλες τις συστάσεις που έγιναν στους βασικούς κλάδους της οικονομίας. Άλλωστε, η Κομισιόν διαπίστωσε 22 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να γίνουν, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και ότι αναστρέφονται όσα έχουν ήδη γίνει.

Με πληροφορίες από capital.gr

Σχόλια
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More