LOADING

Type to search

GREEN ENERGY NEWS

Κλίμα: Προειδοποίηση για «άνευ προηγουμένου μαζική έξοδο» λόγω της επιταχυνόμενης ανόδου της στάθμης των ωκεανών

Share

Η ολοένα και πιο ραγδαία άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα πνίξει ολόκληρες χώρες κάτω από τα κύματα και θα οδηγήσει σε «μαζική έξοδο ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα» προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Με τη στάθμη να ανεβαίνει με τη μεγαλύτερη ταχύτητα των τελευταίων 3.000 ετών, η κλιματική αλλαγή φέρνει «χείμαρρο προβλημάτων» για σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, δήλωσε την Τρίτη ο Αντόνιο Γκουτέρες. Από το Λος Άντζελες μέχρι τη Μπανγκόκ και το Μπουένος Άιρες, παράκτιες μεγαλουπόλεις θα αντιμετωπίσουν υπαρξιακούς κινδύνους.


Διαβάστε επίσης:

Σε σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες ζήτησε όχι μόνο σημαντικό περιορισμό των εκπομπών άνθρακα αλλά και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φτώχειας και άλλων κοινωνικών προβλημάτων που επιδεινώνουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Η κατάσταση απαιτεί νέους και αυστηρότερους διεθνείς νόμους για την προστασία των κλιματικών μεταναστών, καθώς οι επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης απειλούν την οικονομία και τις υποδομές και μπορούν να φέρουν «δραματικές συνέπειες» για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ σύμφωνα με τον Guardian.

Η άνοδος της στάθμης είναι μεν αναπόφευκτη, όμως η αδυναμία των κυβερνήσεων να μειώσουν εγκαίρως τις εκπομπές άνθρακα μπορεί να φέρει «αδιανόητη» επιδείνωση.

«Κοινότητες σε χαμηλό υψόμετρο και ολόκληρες χώρες μπορεί να εξαφανιστούν για πάντα. Θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες μαζικής εξόδου ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα. Και θα δούμε ακόμα πιο σκληρό ανταγωνισμό για φρέσκο νερό, γη και άλλους πόρους»

Η Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου μελετά τώρα το νομικό τοπίο με την προοπτική της έκδοσης νέου νομικού πλαισίου.

Το 2020, η επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποσαφήνισε ότι είναι παράνομη η απέλαση ανθρώπων αν οι ζωές τους απειλούνται από την κλιματική κρίση.


Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), η θερμοκρασία των ωκεανών ανεβαίνει πιο γρήγορα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 11.000 χρόνια. Η άνοδος της στάθμης οφείλεται στη διαστολή του νερού λόγω της θέρμανσης αλλά και στην τήξη των παγετώνων της Γροιλανδίας.

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η στάθμη μπορεί να ανέβει κατά περισσότερο από μισό μέτρο. Δεδομένου όμως ότι το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα για αιώνες, η άνοδος θα συνεχιστεί ακόμα κι αν οι εκπομπές μηδενιστούν αύριο.

Σύμφωνα με τον WMO, ακόμα και αν η διεθνής κοινότητα καταφέρει να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, η άνοδος της στάθμης θα μπορούσε να φτάσει τα 3 μέτρα τις επόμενες δύο χιλιετίες.

Αν η αύξηση της θερμοκρασίας φτάσει τους 2,0 βαθμούς, η στάθμη θα μπορούσε να ανυψωθεί κατά 6 μέτρα. «Η άνοδος της στάθμης εγκυμονεί κινδύνους για τις οικονομίες, τις ζωές των πολιτών, την υγεία, την ευζωία, την επάρκεια τροφίμων και νερού και τις πολιτιστικές αξίες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO καθηγητής Πέτερι Τάαλας.

Τον Οκτώβριο, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε ότι οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις των κυβερνήσεων είναι ανεπαρκή για την επίτευξη του στόχου, καθώς οδηγούν σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά περίπου 2,4 βαθμούς έως το 2100, συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Πηγή: in.gr

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *