LOADING

Type to search

NEWS OIL & GAS

Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση ΟΠΕΚ+ για μείωση παραγωγής

Share

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν αλματώδη αύξηση στις συναλλαγές σήμερα μετά την μάλλον απρόσμενη ανακοίνωση για μεγάλες μειώσεις της παραγωγής τον Μάιο από τις αρχές του Ιράκ, της Αλγερίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ. Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, εγκαταλείποντας τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρούσε σταθερή την προσφορά και δημιουργώντας νέο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Πλέον, οι traders στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της.

Η τιμή του βαρελιού του WTI (West Texas Intermediate), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, ανεβαίνει κατά 4,52% στα 79,03 δολάρια, ενώ αυτή του βαρελιού Brent βόρειας θάλασσας αυξάνεται κατά 4,72%, φθάνοντας τα 83,66 δολάρια.

Κίνδυνος για τον πληθωρισμό

«Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω της αιφνιδιαστικής μείωσης της παραγωγής αποτελεί νέο κίνδυνο για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Christopher Wong, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην OCBC στη Σιγκαπούρη. «Οι νέοι κίνδυνοι υποδηλώνουν ότι ο αγώνας για τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει», τόνισε.

Οι αγορές τιμολογούν πλέον την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από τη Fed κατά 0,25% τον Μάιο.

Η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, που συνήθως κινείται ανάλογα με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυξήθηκε κατά 4,6 μονάδες βάσης στο 4,108%. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 2,9 μονάδες βάσης στο 3,519%.

ΟΠΕΚ: Απρόσμενη μείωση της παραγωγής

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+  ήρθεμετά τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν συγκρατημένα τον Φεβρουάριο, μετά την εκτίναξή τους τον προηγούμενο μήνα, με τον πληθωρισμό να δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης, αν και παραμένει αυξημένος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε απρόσμενα τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εγκαταλείποντας προηγούμενες διαβεβαιώσεις του ότι θα κρατούσε σταθερή την προσφορά. Η μείωση της παραγωγής, σε μία περίοδο που η τιμή του Brent σκαρφάλωσε ξανά πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, θα προκαλέσει πιέσεις για περαιτέρω αύξησή της.

Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε της απόφασης του καρτέλ, δεσμευόμενη να μειώσει η ίδια την προσφορά της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, με το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η μείωση είναι προληπτικό μέτρο για τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου. 

Αλλα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία ακολούθησαν, ενώ η Ρωσία ανέφερε ότι η μείωση της παραγωγής, στην οποία προχωρά από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, θα συνεχισθεί έως το τέλος του 2023.

Διαβάστε επίσης:

Στα 1,1 εκατ. βαρέλια οι περικοπές

Οι περικοπές αθροίζονται συνολικά σε περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αρχής γενομένης από τον Μάιο, μία μείωση που είναι σημαντική για μία αγορά όπου – παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις των τιμών – η προσφορά φαίνεται σφιχτή για τα τέλη του έτους.

Η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε τον Μάρτιο σε χαμηλό επίπεδο 15 μηνών, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της διάσωσης της Credit Suisse, αλλά οι τιμές ανέκαμψαν, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών καθώς η τραπεζική κρίση έδειξε σημάδια εκτόνωσης.

Διαβάστε επίσης:

Εως και την Παρασκευή, αντιπροσωπείες χωρών – μελών του ΟΠΕΚ+ άφηναν να εννοηθεί κατ’ ιδίαν ότι δεν υπήρχε πρόθεση αλλαγής των ορίων παραγωγής.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι και οι 14 traders και αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα δεν ανέμεναν κάποια αλλαγή πολιτικής, ακολουθώντας τη δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας, Abdulaziz bin Salman, από τον περασμένο μήνα ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρούσε σταθερή την παραγωγή του έως το τέλος του έτους

Πηγή: imerisia.gr

ΓΒ

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *