LOADING

Type to search

Ανανεώσιμες Ειδήσεις

Καθυστερήσεις στην ενεργειακή μετάβαση προβλέπει νέα έκθεση της ΙΕΑ

Share

Oι παγκόσμιες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας πρόκειται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 8% το 2022 και να φτάσουν τα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα για την επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με το κλίμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της IEA για τις παγκόσμιες επενδύσεις ενέργειας, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια πρόκειται να ξεπεράσουν τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος και αντιπροσωπεύουν «σχεδόν τα τρία τέταρτα της αύξησης των συνολικών επενδύσεων σε ενέργεια».

«Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια τα πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 ήταν λίγο πάνω από 2%,» ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Από το 2020, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 12%.

Στον «αέρα» οι κλιματικοί στόχοι

«Το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτείται για την επίτευξη των διεθνών κλιματικών στόχων, αλλά παρ′ όλα αυτά ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε ούτε τη σημερινή παγκόσμια ενεργειακή κρίση ούτε την κλιματική κρίση, αλλά τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ τους – μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τα δύο ταυτόχρονα», είπε.

Η «απάντηση» στην καθαρή ενέργεια

Και πρόσθεσε ότι μια «μαζική αύξηση των επενδύσεων για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια» είναι «η μόνη μόνιμη λύση».

«Αυτό το είδος των επενδύσεων αυξάνεται, αλλά χρειαζόμαστε πολύ ταχύτερη αύξηση για να μειώσουμε την πίεση στους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, να κάνουμε τα ενεργειακά μας συστήματα πιο ασφαλή και να φέρουμε τον κόσμο σε τροχιά επίτευξης των κλιματικών μας στόχων».

Ανομοιόμορφα κατανεμημένες δαπάνες

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των επενδύσεων χαιρετίστηκε από τον διεθνή οργανισμό, είναι άνισα κατανεμημένη, με τις προηγμένες οικονομίες και την Κίνα να αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία.

Σε ξεχωριστή αναφορά που συνόδευε την έκθεση, επισημαίνεται ότι ορισμένες αγορές βλέπουν υψηλές τιμές και ότι οι ανησυχίες που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια προκαλούν «υψηλές επενδύσεις σε προμήθειες ορυκτών καυσίμων, κυρίως στον άνθρακα».

Σύμφωνα με την έκθεση του IEA, το 2021 έγιναν επενδύσεις περίπου 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτό που κατονομάζει «αλυσίδα εφοδιασμού άνθρακα». Αυτό αντιπροσώπευε αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2020. Προβλέπεται ότι ο κλάδος πιθανότατα θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία φέτος.

«Οι παγκόσμιες επενδύσεις στον εφοδιασμό άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κατά άλλο 10% το 2022 καθώς η περιορισμένη προσφορά συνεχίζει να προσελκύει νέα έργα», ανέφερε. «Σε πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία αναμένεται να αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων επενδύσεων άνθρακα το 2022».

Οι προκλήσεις και ο λογαριασμός

Η έκθεση του IEA έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενου πληθωρισμού, συνεχούς αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και γεωπολιτικών εντάσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους καταναλωτές.

«Σχεδόν το ήμισυ των πρόσθετων επενδύσεων κεφαλαίου ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2022 είναι πιθανό να καταναλωθεί από το υψηλότερο κόστος, αντί να φέρει πρόσθετη ικανότητα παροχής ενέργειας ή εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε η IEA.

Πρόσθεσε ότι το κόστος των ηλιακών συλλεκτών και των ανεμογεννητριών —τεχνολογίες ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση— είναι τώρα «αυξημένο μεταξύ 10% και 20% από το 2020» μετά από μια περίοδο πτώσης.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται επίσης τις επιπτώσεις: Ο συνολικός λογαριασμός ενέργειας για τους καταναλωτές το 2022 φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, αναφέρει η έκθεση του IEA.

Πηγή: ot

ΓΒ

Tags:

You Might also Like