LOADING

Type to search

LOW EMISSION FUELS NEWS

Ιταλία: Διάταγμα «ξηρασίας» για την αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης νερού

Share

Η ιταλική κυβέρνηση εισήγαγε ένα νέο διάταγμα ξηρασίας για την αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης νερού της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού ενός έκτακτου εθνικού επιτρόπου για την επίβλεψη των παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η Ιταλία μαστίζεται συχνά από ξηρασία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, με πέρυσι να κηρύσσεται «κατάσταση καταστροφής» σε αρκετές περιοχές λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 70 ετών.

Φέτος, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς η χώρα βίωσε εξαιρετικά χαμηλές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Διαβάστε επίσης:

«Ο στόχος είναι να βγάλουμε το καλοκαίρι, επειδή η στάθμη των ποταμών, των παγετώνων και των λιμνών, ειδικά στη βόρεια Ιταλία, είναι δραματική. Αν δεν έχουμε μια βροχερή άνοιξη, πιθανότατα θα είναι ένα πολύ περίπλοκο καλοκαίρι», προειδοποίησε ο υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι.

Το διάταγμα, που παρουσιάστηκε από τον Σαλβίνι και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 6 Απριλίου, αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για υποδομές ύδρευσης. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα αναφέρεται στον Σαλβίνι και τον διορισμό ενός έκτακτου εθνικού επιτρόπου, η θητεία του οποίου θα λήξει στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά μπορεί να παραταθεί για ένα επιπλέον έτος.

Τα μέτρα που περιγράφονται στο διάταγμα περιλαμβάνουν απλουστευμένες διαδικασίες για το σχεδιασμό και την κατασκευή υποδομών ύδρευσης, αυξημένους ωφέλιμους όγκους δεξαμενών νερού και τη δυνατότητα κατασκευής λεκανών ομβρίων υδάτων για γεωργική χρήση εντός καθορισμένου μέγιστου όγκου.

Το διάταγμα περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την επαναχρησιμοποίηση καθαρισμένων λυμάτων για αρδευτικούς σκοπούς και την απλούστευση της κατασκευής μονάδων αφαλάτωσης για την παραγωγή πόσιμου νερού από θαλασσινό νερό.

Διαβάστε επίσης:

Η ομάδα εργασίας θα χαρτογραφήσει τις παρεμβάσεις που πρέπει επειγόντως να εφαρμοστούν εντός 30 ημερών για την αντιμετώπιση της κρίσης νερού βραχυπρόθεσμα. Σε περίπτωση καθυστερήσεων ή κρίσιμων ζητημάτων, η ειδική ομάδα θα ενεργοποιήσει διαδικασίες έκτακτης ανάγκης για την υπέρβαση των εμποδίων.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης του νερού. «Για περίπου 20 χρόνια, η Ιταλία υποφέρει από ένα περιοδικό πρόβλημα ξηρασίας. Καμία κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει να το αντιμετωπίσει δομικά μέχρι τώρα. Επιλέγουμε να το κάνουμε πριν γίνει έκτακτη ανάγκη», δήλωσε η Μελόνι.

Οι επικριτές, όμως του διατάγματος υποστηρίζουν ότι επικεντρώνεται στον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης νερού και όχι στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της.

Η Ιταλίδα πολιτικός των Πρασίνων Eleonora Evi έγραψε στο Twitter για να εκφράσει τις ανησυχίες της, δηλώνοντας ότι το διάταγμα «δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της ξηρασίας, αλλά ενεργεί εκτελώντας έργα μεγάλης κλίμακας (φράγματα, αφαλατωτές, ταμιευτήρες) αγνοώντας τις διαδικασίες εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δίνοντας εξουσίες για να “ξεπεραστεί η διαφωνία”».

Η Ιταλία, επιπλέον σπαταλά τεράστιες ποσότητες νερού από διαρροές σωλήνων, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ISTAT. Το 2020, τα υδραγωγεία της χώρας είχαν χάσει το 42,2% του νερού που μετέφεραν.

Πηγή: euractiv.com

ΔΚ

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *