LOADING

Type to search

Featured Ανανεώσιμες Ειδήσεις

Ισπανία: Δείχνει τον δρόμο για την ηλιακή ενέργεια

Share

Στις αρχές του περασμένου μήνα η εταιρεία ενέργειας Iberdrola έθεσε σε λειτουργία το έργο «Francisco Pizarro» στην Εστρεμαδούρα, που αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αυτού του τύπου που λειτουργεί ο όμιλος στον κόσμο. Βρίσκεται μεταξύ των δήμων Torrecillas de la Tiesta και Aldeacentenera (Cáceres) και η μονάδα έχει εγκατεστημένη ισχύ 590 μεγαβάτ (MW).

Το έργο, το οποίο αποτελεί επένδυση άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας το 60% των οποίων καλύφθηκε από ντόπιους εργάτες όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η Iberdrola αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έχει εγγυηθεί τη βιωσιμότητα αυτού του έργου υπογράφοντας μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPA) με διάφορες μεγάλες εταιρείες σε διαφορετικούς τομείς. Στόχος είναι να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές από τη συγκεκριμένη μονάδα σε εταιρείες όπως οι Danone, Bayer και PepsiCo ώστε αυτές να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες τους στην Ισπανία, αναφέρεται. Αυτή η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή μονάδα του ομίλου Iberdrola στον κόσμο.

Αναμένονται και νέα έργα

Ακόμη κι αν αποδειχτεί βραχύβια σύντομα ότι η θέση του ηλιακού πάρκου Franciso Pizaro ως του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, το επόμενο έργο που θα πάρει τον θρόνο αναμένεται ότι θα γίνει πάλι στην Ισπανία, αναφέρει ο ιστότοπος της οργάνωσης Resilience.

Εκφράζεται η εκτίμηση ότι η ηλιακή ενέργεια στην Ισπανία πρόκειται να αυξηθεί γρήγορα τα επόμενα οκτώ χρόνια, για λόγους πολιτικής αλλά και των λεγόμενων συνεργατικών επιχειρηματικών μοντέλων που εφαρμόζονται εκεί. Ως απόδειξη του πόσο καλά αποτελέσματα έχει η συνεργασία σε αντίθεση με τις τοπικές και ευρύτερες διαιρέσεις σε μια χώρα, «η κληρονομιά των συνεταιριστικών επιχειρηματικών δομών της Ισπανίας βοηθά να απελευθερωθεί η δύναμη του ήλιου» στην Ισπανία, σημειώνει η Resilience.org. Οι συνεταιρισμοί στην Ισπανία χρονολογούνται από τις μεσαιωνικές συντεχνίες, αλλά έγιναν πιο διαδεδομένοι κατά τον 19ο αιώνα μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών. Χάρη και στη νομοθετική ευελιξία που παρέχεται στις αποκεντρωμένες τοπικές αρχές, «οι συνεταιρισμοί ηλιακής ενέργειας έχουν ανθίσει σε ολόκληρη την Ισπανία καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας μειώνουν δραματικά τον χρόνο απόσβεσης της εγκατάστασης ηλιακών συστημάτων και οι τοπικές κοινότητες προχωρούν στο να γίνουν ενεργειακά επαρκείς, αναφέρεται.

Το αποτέλεσμα είναι πως η χώρα κάνει μεγάλη πρόοδο προς τον στόχο της να παράγει έως το 2030 το 74% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 -και το 100% έως το 2050. Το 2020, η χωρητικότητα ηλιακών πάρκων στην Ισπανία ήταν 13,2 γιγαβάτ (GW). Μέχρι το 2030, βάσει των υφιστάμενων πολιτικών και επενδυτικών σχεδίων, αυτή η ισχύς αναμένεται να ξεπεράσει τα 72 GW – υπερπενταπλάσια αύξηση σε μια δεκαετία, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Εκμετάλλευση και των οικιακών φωροβολταϊκών

Επίσης το 2021 τα ηλιακά πάνελ σε ταράτσες και στέγες κατοικιών αυξήθηκαν πάνω από 100% σε σύγκριση με το 2020, καθώς η οικιακή κατανάλωση τέτοιας μορφής ενέργειας αυξήθηκε από 19% το 2020 σε 32% του συνόλου το 2021.

Νέα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg δείχνουν ότι και το 2022 η τελευταία αυτή τάση συνεχίζεται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Οι ευνοϊκοί κρατικοί κανόνες και τα άφθονα περιθώρια επέκτασης έχουν επιταχύνει τους ρυθμούς αυτούς, με την ηλιακή ιδιοκατανάλωση σε ιδιωτικά ακίνητα (κυρίως κατοικίες) να αυξάνεται κατά 102% το 2021, σύμφωνα με την τοπική κλαδική ένωση UNEF που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η κυβέρνηση πρόκειται τώρα να αξιολογήσει τις προτάσεις για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και σε δημόσια κτίρια, δήλωσε η Ριμπέρα. «Είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε τις στέγες μας και τις ώρες έκθεσης στον ήλιο, κάτι που μπορεί να μας επιτρέψει να μειώσουμε σημαντικά τη ζήτηση από το (κανονικό) δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Πηγή: ot

Tags: