LOADING

Type to search

Ειδήσεις Φυσικό Αέριο

Η Φον ντερ Λάιεν αψηφά τον «εκβιασμό» της Ρωσίας για το φυσικό αέριο

Share

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Ρωσία ότι δεν θα υποκύψει σε «εκβιασμούς» σχετικά με την υποστήριξή της προς το Κίεβο, αφού το Κρεμλίνο διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία. Οι δύο χώρες προμηθεύονται τώρα από τους γείτονές τους στην ΕΕ.

Η ρωσική Gazprom έκοψε την Τετάρτη την παροχή φυσικού αερίου για την Πολωνία και τη Βουλγαρία επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια και απείλησε να κάνει το ίδιο και σε άλλες χώρες, ενισχύοντας τα αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν τώρα φυσικό αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ.

Η ίδια χαρακτήρισε την ανακοίνωση του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom ως «ακόμη μια πρόκληση από το Κρεμλίνο».

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τα ορυκτά καύσιμα για να προσπαθήσει να μας εκβιάσει… Η απάντησή μας θα είναι άμεση, κοινή και συντονισμένη».

«Τόσο η Πολωνία όσο και η Βουλγαρία λαμβάνουν τώρα φυσικό αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ», δήλωσε. «Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη θα φτάσει στο τέλος της».

Έκτακτη συνεδρίαση

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν επιβάλει μαζικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στον γείτονά του, ενώ στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι υπουργοί Ενέργειας από όλη την ένωση θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση.

Αλλά έχουν προχωρήσει αργά στο να πλήξουν τις τεράστιες εξαγωγές της Μόσχας, με πολλά μέλη της ΕΕ – ιδίως τον βιομηχανικό γίγαντα Γερμανία – να εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια για να κρατήσουν τα φώτα τους αναμμένα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν στα ύψη λόγω των φόβων ότι θα μπορούσαν να πληγούν περισσότερα κράτη, ιδίως η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία αγόρασε πέρυσι περισσότερο από το μισό φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να αυξήσει την πίεση επιμένοντας ότι η Ρωσία θα δέχεται πληρωμές για το φυσικό αέριο μόνο σε ρούβλια – ελπίζοντας να αναγκάσει τους εχθρούς του να στηρίξουν το νόμισμά του.

Αλλά η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «περίπου το 97%» όλων των συμβάσεων της ΕΕ προβλέπουν ρητά πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια και προειδοποίησε τις εισαγωγικές επιχειρήσεις να μην πληρώνουν σε ρούβλια.

«Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τη Μόσχα για εκβιασμό – αλλά εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα συμβουλευτικό έγγραφο προς τις χώρες της ΕΕ στο οποίο περιγράφονται επιλογές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους αγοραστές της ΕΕ να συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις. Η Uniper, ο κύριος εισαγωγέας της Γερμανίας, δήλωσε ότι θα μπορούσε να πληρώσει χωρίς παραβιάσεις.

Σε συνάντηση την Τετάρτη, οι πρεσβευτές των κρατών μελών ζήτησαν από την Επιτροπή καθοδήγηση, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ.

Πληρωμές σε ρούβλια

Στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα θα επιχειρηθεί επίσης να διευκρινιστεί πόσες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια, αφού το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Πούτιν για πληρωμές.

«Φαίνεται όλο και περισσότερο ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν συντονίστηκαν σχετικά με τις απαιτήσεις πληρωμής σε ρωσικό ρούβλι», δήλωσε ο Γκέοργκ Ζαχμάν, αναλυτής στο Bruegel, το οικονομικό think tank με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ο συνάδελφός του Σιμόν Ταλιαπιέτρα προειδοποίησε ότι το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια είχε στόχο να σπείρει τη διαίρεση εντός της ΕΕ. «Είναι μια κλασική στρατηγική διαίρει και βασίλευε», έγραψε. «Η διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ θα είναι από τώρα και στο εξής θεμελιώδης, ιδίως καθώς η ήπειρος θα χρειαστεί να αναπληρώσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της ενδεχομένως χωρίς ρωσικό αέριο», έγραψε στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν πλέον φυσικό αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ, αφού ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, η Gazprom, έκλεισε τις στρόφιγγες, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Θα διασφαλίσουμε ότι η απόφαση της Gazprom θα έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

πηγή: euractiv.gr

EG

Tags:

You Might also Like