LOADING

Type to search

Ειδήσεις Περιβάλλον

Η νέα απόφαση-σταθμός της ΕΕ κατά του greenwashing στα ομόλογα

Share

Σε μία συμφωνία-ορόσημο που προσδιορίζει τα πρότυπα για την έκδοση πράσινων ομολόγων έφτασε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το «European Green Bonds Standard» (EUGBS), με το οποίο μπορούν να επιλέξουν να συμμορφωθούν οι εταιρείες που εκδίδουν ομόλογα, θα προσφέρει τη δυνατότητα κυρίως στους επενδυτές να προσανατολίσουν τις επενδύσεις τους με μεγαλύτερη σιγουριά προς πιο βιώσιμες τεχνολογίες και επιχειρήσεις. Θα δώσει επίσης σε κάθε εταιρεία περισσότερη βεβαιότητα ότι το ομόλογό της θα είναι κατάλληλο για επενδυτές που αναζητούν πράσινα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους. Το πρότυπο ευθυγραμμίζεται με την οριζόντια νομοθεσία ταξινόμησης που ορίζει ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να θεωρηθούν περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές του ΕΚ, με επικεφαλής τον εισηγητή Paul Tang (S&D, NL) και τη σουηδική Προεδρία της ΕΕ. Θα επιτρέψει στους επενδυτές να προσδιορίσουν υψηλής ποιότητας πράσινα ομόλογα και εταιρείες, μειώνοντας έτσι το greenwashing, να διευκρινίσουν στους εκδότες ομολόγων ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να αναληφθούν με τα έσοδα του ομολόγου και να θέσει σε εφαρμογή μια σαφή διαδικασία αναφοράς σχετικά με τη χρήση των εσόδων από την πώληση ομολόγων.

Διαφάνεια

Όλες οι εταιρείες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το πρότυπο κατά το trading ενός πράσινου ομολόγου θα πρέπει να γνωστοποιούν πολλές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των εσόδων του ομολόγου, αλλά επίσης είναι υποχρεωμένες να δείξουν πώς αυτές οι επενδύσεις συνδράμουν στα σχέδια μετάβασης της εταιρείας συνολικά. Συνεπώς, το πρότυπο προϋποθέτει την συνεισφορά των εταιρειών και την ενίσχυση του ρόλου τους σε μια γενική πράσινη μετάβαση. Η υιοθέτηση του προτύπου θα εγγυηθεί επίσης στους επενδυτές ότι το ομόλογο είναι ευθυγραμμισμένο με την ισχύουσα ταξινόμηση.

Ιστορικό

Τα πράσινα ομόλογα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και μπορούν να συνεισφέρουν στην κινητοποίηση του κεφαλαίου που χρειάζεται για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Η αγορά πράσινων ομολόγων έχει παρουσιάσει εκθετική ανάπτυξη από το 2007, με την ετήσια έκδοση πράσινων ομολόγων να ξεπερνά το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά το 2021, σημειώνοντας αύξηση 75% σε σχέση με το 2020. Η Ευρώπη είναι η πιο παραγωγική περιοχή εκδόσεων, με το 51% του παγκόσμιου όγκος των πράσινων ομολόγων που εκδίδονται στην ΕΕ το 2020. Ωστόσο, η έκδοση πράσινων ομολόγων παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τη συνολική έκδοση ομολόγων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3 έως 3,5 % της συνολικής έκδοσης ομολόγων.

«Αυτός ο κανονισμός δημιουργεί ένα χρυσό πρότυπο που μπορούν να επιδιώξουν τα πράσινα ομόλογα», δήλωσε ο Paul Tang, επικεφαλής διαπραγματευτής του κοινοβουλίου. «Τυχόν πράσινα ομόλογα που δεν χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα πιθανότατα θα εξεταστούν με αυξανόμενη καχυποψία».

Τι είναι όμως το «greenwashing»

Ο όρος «greenwashing» θίγει ουσιαστικά την τεχνική εξαπάτησης του καταναλωτή μέσω παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με το πώς τα προϊόντα μιας εταιρείας είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, υγιεινά ή βιώσιμα, έχοντας ως απώτερο στόχο τη θετική προβολή της εταιρείας, καταλήγοντας εννοείται στην αύξηση των πωλήσεών της. Ο όρος υιοθετήθηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60, όταν ένα ξενοδοχείο τοποθέτησε ανακοινώσεις στους χώρους του ζητώντας από τους πελάτες να χρησιμοποιούν τις πετσέτες τους για πάνω από μία μέρα, ώστε να σωθεί ο πλανήτης.

Πηγή: OT.gr

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *