LOADING

Type to search

NEWS OIL & GAS Φυσικό Αέριο

Η γερμανική κυβέρνηση σε κρίση εν μέσω διαμάχης για την απαγόρευση των λεβήτων

Share

Η άνευ προηγουμένου διαρροή ενός νομοσχεδίου που απαγορεύει τους νέους λέβητες ορυκτών καυσίμων στη Γερμανία από το 2024 προκαλεί προβλήματα στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, προσθέτοντας δυσκολίες στην προώθηση της πρότασης.

Επί του παρόντος, 20 εκατομμύρια σπίτια στη Γερμανία θερμαίνονται με φυσικό αέριο, μαζί με 10 εκατομμύρια συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο και άνθρακα. Το 2022, οι Γερμανοί εγκατέστησαν περίπου 600.000 λέβητες αερίου, τοποθετώντας τον τομέα σε ακόμα πιο δυσμενή θέση αναφορικά με την προστασία του κλίματος, έχοντας ήδη χάσει πολλούς ετήσιους στόχους.

Διαβάστε επίσης:

Για να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα έως το 2045 και να αντιμετωπίσει τη σχεδόν πλήρη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε πέρυσι να απαγορεύσει από το 2024, την εγκατάσταση νέων λεβήτων που κάνουν χρήση ορυκτών καυσίμων, αποκλειστικά με συσκευές που λειτουργούν με 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κίνηση αναμένεται να βοηθήσει τη Γερμανία να αποφύγει περίπου 40 εκατομμύρια τόνους εκπομπών ισοδύναμων με CO2 έως το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Αρχικά, το έτος-στόχος για να καταστούν τα συστήματα θέρμανσης που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο νέος κανόνας ήταν το 2025, αλλά η κυβέρνηση επίσπευσε το μέτρο ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο, όταν ο υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ προσπάθησε να θέσει σε νόμο την de facto απαγόρευση, το Βερολίνο γρήγορα διχάστηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετές διαμάχες.

Την 1η Μαρτίου, το κορυφαίο σε πωλήσεις ταμπλόιντ της Γερμανίας, Bild δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Ο Χάμπεκ θέλει να απαγορεύσει τα συστήματα θέρμανσης φυσικού αερίου και πετρελαίου», βασισμένη σε ένα σχέδιο νόμου που έλαβε η εφημερίδα. «Πώς σας χτυπάει το σφυρί θέρμανσης», ανέφερε το άρθρο, αναζωπυρώνοντας τις φλόγες της αντίθεσης στον νόμο, του οποίου ηγούνται οι ενώσεις ιδιοκτητών σπιτιού και το φιλελεύθερο κόμμα FDP, το οποίο είναι μέλος του κυβερνώντος τρικομματικού συνασπισμού της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης:

Η διαρροή, μια απόκλιση από την κυβερνητική πολιτική, φαίνεται να έχει προκαλέσει σημαντικά ζητήματα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Το προσχέδιο διέρρευσε στην Bild, με τρόπο που υποθέτω ότι είναι εσκεμμένος, προκειμένου να βλάψει την εμπιστοσύνη εντός της κυβέρνησης», δήλωσε ο Χάμπεκ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD το βράδυ της Τρίτης.

Πριν καν μπει ένα νομοσχέδιο στην επίσημη διαδικασία συντονισμού με άλλα υπουργεία, η γερμανική κυβέρνηση το διακινεί εσωτερικά για να αποφύγει τυχόν εμπόδια. Μέχρι στιγμής, αυτό το στάδιο ήταν αδιάσειστο, σημείωσε ο αντικαγκελάριος.

Δυσπιστία και εσωτερικές διαμάχες

Η διαρροή του προσχεδίου στην Bild «κατέστρεψε» τις συνομιλίες εντός της κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενότητας σε θέματα όπως η χρηματοδότηση, πρόσθεσε ο Χάμπεκ. «Αυτό πιθανότατα έγινε σκόπιμα, προκειμένου να αποκτηθεί ένα φθηνό τακτικό πλεονέκτημα», είπε.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι ένας συνασπισμός του σοσιαλδημοκρατικού SPD, των Πρασίνων και των ελεύθερων Δημοκρατών FDP. Λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη θητεία της, φαίνεται να είναι βαθιά βυθισμένη στις έριδες.

Οι εκλογές πλησιάζουν

Ήδη, οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές φαίνεται να κυριαρχούν στο μυαλό των κορυφαίων πολιτικών της κυβέρνησης. Ο Habeck είπε ότι η απαγόρευση του λέβητα δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει λόγω των επερχόμενων εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθούν έως τις 26 Οκτωβρίου 2025.

«Θα έχουμε τις ομοσπονδιακές εκλογές το 2025. Θα ήταν πολύ αφελές να πιστεύουμε ότι ένας τέτοιος [αμφιλεγόμενος] νόμος θα ψηφιστεί σε μια εκλογική χρονιά»,τόνισε ο πολιτικός των Πρασίνων.

Πηγή: euractiv.com

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *