LOADING

Type to search

Ειδήσεις Φυσικό Αέριο

Η Γερμανία θα αναλάβει κρίσιμες εταιρείες σε περίπτωση απότομου τερματισμού του ρωσικού φυσικού αερίου

Share

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται αθόρυβα για τυχόν ξαφνική διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου με ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάληψη του ελέγχου κρίσιμων επιχειρήσεων, δήλωσαν στο Reuters τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι προετοιμασίες υπό την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν την αυξημένη κατάσταση συναγερμού σχετικά με τις προμήθειες του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και είναι κρίσιμο για την παραγωγή χάλυβα, πλαστικών και αυτοκινήτων.

Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 55% των εισαγωγών της Γερμανίας πέρυσι και το Βερολίνο έχει δεχθεί πιέσεις για να λύσει μια επιχειρηματική σχέση που, σύμφωνα με τους επικριτές, συμβάλλει στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θέλει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες, αλλά αναμένει ότι θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα του 2024.

Παραμένει ασαφές αν θα συμβεί μια απότομη διακοπή και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Γερμανία θέλει να αποτρέψει μια κλιμάκωση, όπως με την υποστήριξη ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο φυσικού αερίου, έχοντας ήδη υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Αλλά τώρα φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει μονομερώς τις ροές φυσικού αερίου και θέλουν να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση που το κάνει.

Ενώ υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει, οι λεπτομέρειες για το πώς θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο είναι τώρα υπό επεξεργασία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τη χορήγηση περαιτέρω δανείων και εγγυήσεων για να στηρίξει τις επιχειρήσεις ενέργειας, βοηθώντας τες να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών, και θα μπορούσε να πάρει υπό την προστασία της κρίσιμες εταιρείες, όπως τα διυλιστήρια, είπαν οι τρεις αξιωματούχοι.

Κληθείσα να σχολιάσει τα μέτρα, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας παρέπεμψε σε δηλώσεις του επικεφαλής του, αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ, ότι η χώρα κατέβαλε «έντονες προσπάθειες» τις τελευταίες εβδομάδες για να μειώσει τη χρήση της ρωσικής ενέργειας.

Τον περασμένο μήνα, το Βερολίνο ενέκρινε μια νομική αλλαγή που του επιτρέπει να αναλάβει τον έλεγχο ενεργειακών εταιρειών ως έσχατη λύση.

Συζητά τώρα πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μέτρο στην πράξη, όπως με την ανάληψη του ελέγχου του διυλιστηρίου PCK που διαχειρίζεται η ρωσική Rosneft στο Σβεντ κοντά στην Πολωνία, είπαν δύο από τους ειδικούς. Αυτό αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου της Γερμανίας και θα μπορούσε να πληγεί από ένα εμπάργκο πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Rosneft αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε πιθανή γερμανική ενέργεια.

Ενεργειακή εθνικοποίηση;

Μια από τις πηγές είπε ότι η εθνικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών είναι μια επιλογή που εξετάζεται, αλλά θα πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά και να δικαιολογηθεί για λόγους διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού και όχι για να τιμωρηθεί η Ρωσία.

Η Γερμανία θα μπορούσε επίσης να πάρει μερίδια σε άλλες εταιρείες, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Το 2018 προέβη σε μια παρόμοια κίνηση όταν η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW αγόρασε το 20% του διαχειριστή ενεργειακών δικτύων 50Hertz για να αποκρούσει μια προσφορά από την κινεζική State Grid.

Το τελικό κυβερνητικό πακέτο έκτακτης ανάγκης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ένας από τους συνομιλητές προειδοποίησε ότι η ανάληψη μειοψηφικών συμμετοχών σε εταιρείες και η παρέμβαση στο διυλιστήριο Σβέντ παραμένουν υπό συζήτηση αλλά δεν έχουν αποφασιστεί.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης πώς η KfW μπορεί να ανακουφίσει την πίεση σε κρίσιμες εταιρείες, υποστηρίζοντάς τες με περαιτέρω δάνεια ή με πιστωτικές γραμμές έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εάν οι τιμές της ενέργειας εκτοξευθούν και προκαλέσουν δαπανηρές απαιτήσεις περιθωρίου στις θέσεις τους στην αγορά.

Νωρίτερα φέτος, η KfW βοήθησε τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper, το τμήμα φυσικού αερίου VNG της EnBW και τον φορέα εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Leag να αντιμετωπίσουν την αστάθεια στις αγορές ενέργειας.

Η KfW αρνήθηκε να σχολιάσει ποιες εταιρείες βοήθησε.

Η Γερμανία εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα διανέμει το φυσικό αέριο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η ρυθμιστική της αρχή εξετάζει αν θα δώσει προτεραιότητα στη βιομηχανία έναντι των νοικοκυριών, κάτι που θα αποτελούσε αντιστροφή της τρέχουσας πολιτικής, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις θα αποκόπτονταν πρώτες.

Οι συζητήσεις εκτυλίσσονται με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια ολοένα και πιο φορτισμένη αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των Βρυξελλών, οι οποίες έχουν υποστηρίξει σκληρές κυρώσεις για την απομόνωση της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις ένοπλες δυνάμεις του σε παρέλαση τη Δευτέρα ότι πολεμούν για τη χώρα τους, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πόσο θα διαρκέσει η επίθεσή τους στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Οικονομικό σπιράλ

Η ρωσική Gazprom σταμάτησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία τον περασμένο μήνα, αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, αλλά το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Μόσχα χρησιμοποιούσε τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εκβιασμό.

Το Κρεμλίνο και η Gazprom έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Το Κρεμλίνο και η Gazprom δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την αξιοπιστία του εφοδιασμού.

Αφού υποστήριξε διστακτικά τις κυρώσεις για τον άνθρακα και το πετρέλαιο, το Βερολίνο θέλει τώρα επίσης να τραβήξει μια γραμμή, δήλωσαν τέσσερις αξιωματούχοι.

Ανησυχούν ότι ο περιορισμός και του φυσικού αερίου θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, επιτρέποντας στη Μόσχα να εξαργυρώσει τις πωλήσεις εκτός της ΕΕ και έτσι να μην καταφέρει να αδειάσει το πολεμικό της ταμείο.

πηγή: euractiv

EG

Tags:

You Might also Like