ΗΠΑ: Αποθαρρύνουμε προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα προς την Άγκυρα και για την όξυνση της προκλητικότητας της στην περιοχή του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για τα ενεργειακά.

Ο Φράνσις Φάνον που βρίσκεται στην Αθήνα ενόψει της αυριανής 1ης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου και ΗΠΑ, συναντήθηκε νωρίτερα το πρωί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Σε ερώτηση που έγινε στον υφυπουργό Εξωτερικών για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ απάντησε: «Υποστηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και αποθαρρύνουμε προκλητικές ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά»

Οι κ. Χατζηδάκης και Φάνον μίλησαν για τη στενή και στρατηγική συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον, ενώ ο Έλληνας υπουργός θέλοντας εμπράκτως να δείξει τη δυναμική αυτής της σχέσης ανακοίνωσε πως τον Σεπτέμβριο θα καταθέσει στη Βουλή προς κύρωση τις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και υδρογονανθράκων για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ως γνωστόν μισθώτριες εταιρίες είναι η κοινοπραξία των Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια. «Δείχνουμε τη βούληση μας για τη στενή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης. Ο ίδιος σημείωσε και τις πρωτοβουλίες για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Φράνσις Φάνον εξήρε τη στάση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το ρόλο που παίζει ως «ενεργειακός κόμβος»: «Η Ελλάδα κάνει πολλά για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος και την αύξηση της ενεργειακής της ασφάλειας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με υπουργούς χωρών στο Κάιρο στο πλαίσιο του East Med Gas Forum υπογραμμίζοντας: «Συνεχίζουμε να πιέζουμε για ανοιχτή, διαφανή και αποτελεσματική αγορά. Οι αμερικανικές εταιρείες είναι εδώ και έχουν αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή και στην Ελλάδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν υπάρχει διαφάνεια οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι στην κορυφή, έχουμε την καλύτερη τεχνολογία, τις καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας και τις καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην περιβαλλοντική, ενεργειακή και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και την περιοχή», περιέγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε το γεγονός πως μέσα σχεδόν σε ένα μήνα έχει συναντηθεί δύο φορές με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και τον υπουργό Ενέργειας κ. Πέρι: «Αυτό δείχνει πόσο δυνατή είναι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας. Το γεγονός ότι στην Αθήνα διοργανώνεται αύριο αυτή η τετραμερής διάσκεψη για τα θέματα της ενέργειας (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) δείχνει όχι μόνο πόσο ισχυρή είναι η σχέση μας με τις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη εργάζονται προς την κατεύθυνση η ενέργεια να μην είναι πηγή προβλημάτων, αλλά ένα μέσο συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφερόμενος και στην αυριανή Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More