LOADING

Type to search

Featured Ειδήσεις Ηλεκτρισμός & EV

Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης: Αλλαγή επωνυμίας και προέδρου

Share

Αλλαγές υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, σε συνέχεια των μετοχικών ανακατατάξεων με την είσοδο της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου ο Χρήστος Κοπελούζος.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, η Γενική Συνέλευση που έγινε στις 26 Ιανουαρίου εξέλεξε νέο 9μελές Δ.Σ., στο οποίο Πρόεδρος παρέμενε ο Χρήστος Κοπελούζος, Αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο Σωτήρης Χατζημιχαήλ, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Μετασχηματισμού της ΔΕΗ.

Διαβάστε επίσης:

Θέσεις μελών του Δ.Σ. κατέλαβαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, το στέλεχος του Ομίλου Κοπελούζου Ιωάννης Αράπογλου, ο Φώτης Μακρυλέας (Finance Controlling Director της ΔΕΗ), ο Περικλής Στρατηγόπουλος (Διευθυντής Κλάδου του ΑΗΣ Κομοτηνής της ΔΕΗ), ο Νικήτας Δημόπουλος (Διευθυντής Κλάδου του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ) και ο Δημήτρης Ταμβάκης (Project Manager ΑΠΕ στη ΔΕΠΑ).

Στις 28 Φεβρουαρίου υπήρξε ανασυγκρότηση του Δ.Σ. καθώς αποχώρησε από τη θέση του Προέδρου ο Χρ. Κοπελούζος και αντικαταστάθηκε ως μέλος από τον Ιωάννη Καρύδα, ανώτερο στέλεχος του Ομίλου Κοπελούζου, ενώ τη θέση του Προέδρου κατέλαβε ο επίσης προερχόμενος από τον ίδιο Όμιλο, Ιωάννης Αράπογλου. Κατά τα άλλα, η σύνθεση του Δ.Σ. παρέμεινε η ίδια, με τον Ιωάννη Παπαδόπουλο Αντιπρόεδρο και τον Σωτήρη Χατζημιχαήλ Διευθύνοντα Σύμβουλο, προς τον οποίο ανετέθη εκ νέου η εξουσία διοίκησης της εταιρείας και διαχείρισης της περιουσίας της.

Διαβάστε επίσης:

Η θητεία του παραπάνω Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκε μέχρι την 25/01/2028 δυνάμενη να παραταθεί μέχρι την πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση μετά τη λήξη της θητείας του.

Παράλληλα, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. που προηγήθηκε, στις 26 Ιανουαρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χατζημιχαήλ ενημέρωσε τα μέλη του ότι την 20/12/2022 ολοκληρώθηκε η απόκτηση από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ποσοστών 51% και 29% αντίστοιχα του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Έτσι, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης μεταβίβασης των μετοχών η μετοχική σύνθεση διαμορφώνεται με τη ΔΕΗ να κατέχει το 51%, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας το 29% και τη Damco Energy το 20%. Ως εκ τούτου η εταιρεία δεν είναι πλέον μονοπρόσωπη και το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη λέξη από την επωνυμία της, η οποία είναι πλέον «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε.».

Ο νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την κατασκευή της νέας μονάδας δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ισχύος 840 MW (δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς τριών υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων) με τεχνικό εξοπλισμό της General Electric, θα κατασκευαστεί σε στρατηγικό σημείο (στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης), σε περιοχή δηλαδή που διασταυρώνονται υποδομές εφοδιασμού με φυσικό αέριο αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Β.Μακεδονία, τη Σερβία κ.α.

Σημειώνεται ότι η μονάδα θα συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Νέα Σάντα, όπου καταλήγει και η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα- Maritsa East), που θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 1400 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1700 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η μονάδα θα έχει συντελεστή απόδοσης 63% , γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να έχει χαμηλότερο κόστος και κατανάλωση καυσίμου, καθώς και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μικτό καύσιμο. Ειδικότερα, θα έχει τη δυνατότητα να καίει υδρογόνο σε μείγμα έως και 50% και έτσι θα είναι από τις πρώτες μονάδες στην Ευρώπη που θα μπορεί να λειτουργήσει με μείγμα καυσίμου φυσικού αερίου και πράσινου Η2, με περιεκτικότητα σε Η2 μέχρι 50% κατ’ όγκο.

Πηγή: newmoney.gr

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *