Ηλεκτροκίνητα με μεγάλες αυτονομίες

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αρχίζουν να μπαίνουν σιγά σιγά στη ζωή μας και στην Ελλάδα, είχαμε μια σημαντική αύξηση πωλήσεων στην κατηγορία το 2017. Με αυτή την αφορμή, παρουσιάζουμε τέσσερα μοντέλα με μεγάλη αυτονομία, το σημείο δηλαδή που σκέφτεται περισσότερο ο υποψήφιος αγοραστής. 

Πέρασαν οι εποχές που άδειαζαν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μετά από μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, όπως αποδεικνύουν πέντε τέτοια μοντέλα με αυτονομίες μεταξύ 200 και 500 χιλιομέτρων.

Αυτό συμβαίνει γιατί η φόρτιση του οχήματος διαρκεί κάποια ώρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 30-45 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση, αν υπάρχει κάποιος ταχυφορτιστής DC, έως και 10 περίπου ώρες σε πρίζα με οικιακό ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, μιλάμε για πολύ περισσότερο χρόνο από τα λίγα μόλις λεπτά που χρειάζονται ώστε να ανεφοδιαστεί ένα αυτοκίνητο συμβατικού καυσίμου. Να σημειώσουμε ότι στην παρακάτω λίστα αναφέρουμε τα μοντέλα που κινούνται αποκλειστικά με τις μπαταρίες κι όχι τα υβριδικά Plug-In Hybrids που έχουν και συμβατικό κινητήρα!

Volkswagen e-Golf 

Το e-Golf είναι το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Volkswagen στη χώρα μας. Κινείται από έναν κινητήρα 136 ίππων και 290 Nm ροπής, με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 9,6 δευτερόλεπτα και την τελική να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 χλμ./ώρα.


Η μπαταρία των 35,8 kWh προσφέρει αυτονομία στα 300 χλμ. σε θεωρητικό επίπεδο και 200 σε ρεαλιστικές συνθήκες, που μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν ο οδηγός χρησιμοποιεί το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, που ουσιαστικά καταργεί τα φρένα και τα χρησιμοποιεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο χρόνος φόρτισης, σύμφωνα με τη Volkswagen, ποικίλλει.

Σε απλό οικιακό ρεύμα, χρειάζεται 17 ώρες για το 100%. 10 ώρες και 50 λεπτά αν χρησιμοποιείται WallBox 3,6 kW, 5 ώρες και 20 λεπτά αν χρησιμοποιείται WallBox 7,2 kW και 45 λεπτά για το 80% αν χρησιμοποιείται εναλλασσόμενο ρεύμα DC 40kW, πάντα από άδειο. Σημειώνουμε ότι το e-Golf διατίθεται σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού (e-xperience, e-xclusive) που περιλαμβάνουν απλώς τα πάντα στο βασικό πακέτο.

Για παράδειγμα, φώτα LED, αυτόνομο σύστημα οδήγησης σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, adaptive cruise control, αυτόματος διζωνικός κλιματισμός, emergency assist, blind spot monitor, rear traffic alert, front assist, σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού, έγχρωμη οθόνη αφής 9,2 ιντσών με δίσκο SSD 32GB και πολλά ακόμη.

BMW i3

Το BMW i3 με το φουτουριστικό design έρχεται και δίνει άλλη διάσταση στα ηλεκτρικά μοντέλα. Ο ισχυρός κινητήρας της αποδίδει 170 ίππους και τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται μέσα σε μόλις 7,3 δευτερόλεπτα, θυμίζοντας πραγματική σπορ κατασκευή και η τελική είναι περιορισμένη ηλεκτρονικά στα 150 χλμ./ώρα.


Η θεωρητική αυτονομία της νέας έκδοσης που προστέθηκε στην γκάμα με την μπαταρία των 27,2 kWh αγγίζει τα 300 χλμ. (200 σε πραγματικές συνθήκες), ενώ προαιρετικά διατίθεται και στην έκδοση REX (Range Extender). Η τελευταία χρησιμοποιεί έναν δικύλινδρο κινητήρα εσωτερικής καύσης (προέρχεται από τα δίτροχα μοντέλα της φίρμας), ο οποίος δεν είναι συνδεδεμένος με τους τροχούς και το μόνο που κάνει είναι να λειτουργεί ως γεννήτρια για να φορτίσει τις μπαταρίες.

Έτσι υπάρχει και… plan B, σε περίπτωση που ο οδηγός του i3 πέσει έξω στους υπολογισμούς του! Η φόρτιση στο μοντέλο της BMW διαρκεί λίγο περισσότερο. Περίπου δέκα ώρες σε οικιακό ρεύμα για το 80% (από άδειο) ή λιγότερες από τρεις ώρες για το ίδιο ποσοστό, με τη χρήση του προαιρετικού BMW iWallBox το οποίο τοποθετείται από την εταιρεία στο χώρο του ιδιοκτήτη. Σε ταχεία φόρτιση (εναλλασσόμενο ρεύμα DC) η διαδικασία πραγματοποιείται σε λιγότερα από 40 λεπτά.

Volkswagen e-up! 

Το μικρό μοντέλο της Volkswagen διατίθεται ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο και χρησιμοποιεί έναν κινητήρα απόδοσης 82 ίππων, μαζί με μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 18,7 kWh. Οι επιδόσεις του είναι ιδιαίτερα σβέλτες (0-80 χλμ./ώρα σε 8,1 δεύτερα, τελική ηλ. περιορ. στα 130 χλμ./ώρα) και δεν απαιτεί περισσότερα από 1,1 ευρώ για κάθε 100 χλμ. που διανύει.


Η αυτονομία του είναι στα 160 χλμ., φορτίζει σε οικιακό ρεύμα μέσα σε 7-9 ώρες ή 4-6 με το προαιρετικό WallBox και, αν έχετε πρόσβαση σε ταχυφορτιστή, θα γεμίσει το 80% μέσα σε 30 λεπτά, από άδειο! Όμως, το σημαντικότερο όλων είναι η τιμή του. Κανονικά κοστίζει λίγο περισσότερα από 28.000 ευρώ, ωστόσο πλέον το ποσό διαμορφώνεται στα 19.950 ευρώ χάρη στη συνεργασία της Kosmocar με το μεγαλύτερο ιδιώτη παραγωγό ρεύματος στην Ελλάδα, την Protergia.

Αυτό ισχύει για περιορισμένο αριθμό οχημάτων και παράλληλα η εταιρεία παρέχει δωρεάν φόρτιση στο δίκτυό της για ένα χρόνο ή 10.000 χιλιόμετρα! Έτσι ο αγοραστής έχει έξτρα όφελος άνω των 1.000 ευρώ, αφού για δώδεκα ολόκληρους μήνες δεν θα πληρώνει τίποτα για τις μετακινήσεις του. Να σημειώσουμε πως ο εξοπλισμός του e-up! είναι υπερπλήρης, καθώς περιλαμβάνει Cruise Control, αυτόματο κλιματισμό και θερμαινόμενα καθίσματα από το βασικό κιόλας πακέτο.

Smart ForTwo/ForFour 

Η Smart είναι η μόνη φίρμα που προσφέρει όλα τα μοντέλα της σε αμιγώς ηλεκτροκίνητες εκδόσεις. Τα ForTwo/ForFour Electric Drive είναι δύο από τις καλύτερες προτάσεις για μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Η μπαταρία φτάνει στο 80% μέσα σε μόλις 45 λεπτά αν χρησιμοποιείται ταχυφορτιστής ή σε 3,5 ώρες σε οικιακή πρίζα και χαρίζει περίπου 160 χιλιόμετρα αυτονομίας.


Το μοτέρ είναι 81 ίππων, τα 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνονται σε 11,5 δευτερόλεπτα και όπως όλα τα μοντέλα της κλάσης ανακτά ενέργεια μέσα από το «κανονικό» φρενάρισμα ή την επιβράδυνση χωρίς τη χρήση του συστήματος πέδησης. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ForTwo είναι η απαράμιλλη ευελιξία στην πόλη και ο πολύ μικρός κύκλος στροφής, που του επιτρέπει να κάνει αναστροφή σε οποιοδήποτε σημείο! Σημειώστε ότι διατίθεται και ως Cabrio.

Πηγή: Energworld, τεύχος 84, Μάρτιος-Απρίλιος 2018

Τα σχόλια είναι κλειστά.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More