LOADING

Type to search

NEWS ΚΑΥΣΙΜΑ Φυσικό Αέριο

Ε.Ε.: Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG

Avatar
Share

Παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απογαλακτιστεί πλήρως από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, το μπλοκ αναμένεται να εισάγει φέτος όγκους ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του κλάδου από τη ΜΚΟ Global Witness, που δημοσιεύουν οι Financial Times, τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, το Βέλγιο και η Ισπανία ήταν οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού LNG μετά την Κίνα.

Συνολικά, οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου αυτού του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης , προέρχεται από μια χαμηλή βάση, καθώς η ΕΕ δεν εισήγαγε σημαντικές ποσότητες LNG πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της εξάρτησής της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η Global Witness επισημαίνει πάντως, ότι άνοδος είναι πολύ πιο έντονη από την παγκόσμια μέση αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG, η οποία διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο στο 6%.

Διαβάστε επίσης:

Δισεκατομμύρια δολάρια

Η ανάλυση της ΜΚΟ βασίζεται σε δεδομένα από την Kpler, σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ εισάγει περίπου 1,7% περισσότερο ρωσικό LNG από ό,τι όταν οι εισαγωγές έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ πέρυσι. Η Global Witness είπε ότι το κόστος του LNG που εισήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο σε τιμές άμεσης αγοράς ανήλθε σε 5,29 δισ. ευρώ.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για να απογαλακτιστούν από το ρωσικό ορυκτό αέριο που διοχετεύεται μέσω αγωγών μόνο για να το αντικαταστήσουν με το αντίστοιχο που αποστέλλεται», σχολιάζει στους FΤ, ο Jonathan Noronha-Gant, ανώτερος εκπρόσωπος της Global Witness για τα ορυκτά καύσιμα. «Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από αγωγό ή σκάφος – σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες στέλνουν ακόμα δισεκατομμύρια στο πολεμικό σεντούκι του [Βλαντιμίρ] Πούτιν». 

Οι εταιρείες

Σύμφωνα με τους FT, οι περισσότεροι από τους ρωσικούς όγκους προέρχονται από την κοινοπραξία Yamal LNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική εταιρεία Novatek. Άλλα μερίδια κατέχουν η γαλλική Total Energies, η κινεζική CNPC και ένα κινεζικό κρατικό ταμείο. Η επιχείρηση απαλλάσσεται από εξαγωγικούς δασμούς αλλά υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Εκτός από τα έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ που πηγαίνουν στη Ρωσία τη στιγμή που η ΕΕ συνεχίζει να αυστηροποιεί το καθεστώς κυρώσεων κατά της Μόσχας, τα επίπεδα των εισαγωγών αφήνουν την ΕΕ εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε ξαφνική απόφαση του Κρεμλίνου να περικόψει τις προμήθειες όπως έκανε πέρυσι, με τους αγωγούς φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης:

Ο Alex Froley, ανώτερος αναλυτής LNG στην εταιρεία συμβούλων ICIS, είπε ότι «οι μακροπρόθεσμοι αγοραστές στην Ευρώπη λένε ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν συμβατικούς όγκους εκτός εάν απαγορευτεί από τους πολιτικούς».

Πρόσθεσε επίσης, ότι η απαγόρευση των εισαγωγών από την ΕΕ θα προκαλούσε ορισμένες διαταραχές στη ναυτιλία καθώς θα πρέπει να αναδιαταχθούν τα πρότυπα του παγκόσμιου εμπορίου, «αλλά τελικά η Ευρώπη θα μπορούσε να βρει άλλους προμηθευτές και η Ρωσία άλλους αγοραστές».

 

Βέλγιο και Ισπανία

Το Βέλγιο εισάγει μεγάλους όγκους ρωσικού LNG επειδή το λιμάνι του Zeebrugge είναι ένα από τα λίγα ευρωπαϊκά σημεία μεταφόρτωσης LNG από δεξαμενόπλοια ice-class.

Η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Naturgy και η γαλλική Total έχουν επίσης συμβόλαια σε ισχύ για μεγάλες ποσότητες ρωσικού LNG, ανέφεραν αναλυτές.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην αγοράζουν ρωσικό LNG.

Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera, της οποίας η κυβέρνηση προεδρεύει της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και για το LNG, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι «παράλογη».

Ενεργειακή κρίση

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προαναγγείλει μια συνολική προσπάθεια για σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά προειδοποίησαν ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών LNG κινδυνεύει να προκαλέσει ενεργειακή κρίση παρόμοια με πέρυσι, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ένας αξιωματούχος είπε στους FT ότι παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι γεμάτες πάνω από 90% πριν από τον χειμώνα, εξακολουθεί να υπάρχει «πολλή νευρικότητα» εάν υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες.

Το ρωσικό LNG

Το ρωσικό LNG αντιπροσώπευε τα 21,6 εκατομμύρια, ή το 16%, των συνολικών 133,5 εκ. κυβικών μέτρων εισαγωγών LNG της ΕΕ (που ισοδυναμούν με 82 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή του μπλοκ μετά τις ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο, οι υπουργοί Ενέργειας εισήγαγαν μια ρήτρα στους νέους κανόνες που διέπουν την αγορά φυσικού αερίου του μπλοκ που θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν σε ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες να κάνουν κράτηση χωρητικότητας σε υποδομές LNG της ΕΕ σε μια προσπάθεια να βρουν έναν νόμιμο τρόπο για να αποτρέψουν τις εισαγωγές.

Ωστόσο, η πρόταση πρέπει πρώτα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στον Όμιλο Eurasia, δήλωσε ότι η πιθανότητα οι κυβερνήσεις να υποχρεωθούν να διατάξουν παύση λειτουργίας της βιομηχανίας λόγω των ελλείψεων φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα ήταν «σχεδόν μηδενική».

Η ΕΕ πρέπει να μειώσει τη ζήτηση κατά επιπλέον 10%, πρόσθεσε ο Gloystein. «Εάν δεν μειώσουμε δομικά την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 10 έως 15%, κινδυνεύουμε να επαναλαμβάνουμε αυτή την κούρσα [για προμήθειες] κάθε χρόνο.

Πηγή: ot.gr

Tags:

You Might also Like